Pensii 2021. Ce se întâmplă cu ”cumpărarea de vechime în muncă”. Vești proaste pentru mii de români

de: Ștefan R. Apostol
21 01. 2021

Guvernul Cîțu anunța o singură măsură fiscală importantă pentru anul 2021. Este vorba de majorarea salariului minim but pe economie. Efectul acestei măsuri este creșterea costurilor contribuțiilor sociale. Un alt efect este acela al majorării prețului la ”cumpărarea de vechime în muncă”. Anunțul a fost făcut chiar de Casa Națională de Pensii.

”Cumpărarea de vechime în muncă”, costă

Conform Legii pensiilor, un angajat care dorește să iasă la pensie poate să recurgă la cumpărarea de vechime în muncă. Astfel va putea beneficia de o pensie întreagă, dar în anumite condiții. Singura condiție, de altfel, este aceea ca viitorul pensionar să aibă toate contribuțiile plătite, contribuții care, în mod normal, ar fi încasate de stat în fiecare lună.

Odată cu anunțul premierului Cîțu de mărire a salariului minim brut pe economie, automat contribuțiile sociale se vor majora. Mergând pe aceeași logică, inclusiv costul pentru cumpărarea de vechime în muncă va crește progresiv cu valoarea contribuției lunare. Astfel se face că, pentru un salariu minim brut, nou, de 2.300 de lei contribuția va deveni 575 de lei pe lună.

În urma unui calcul matematic, un angajat va plăti pentru cumpărarea de vechime în muncă, pentru 6 ani, 41.400 de lei. Calculul s-a făcut pe un an de vechime, contra sumei datorate de 6.900 lei, ca și contribuție lunară.

Casa Națională de Pensii a emis zilele acestea un comunicat prin care anunța noile modificări la cotribuțiile sociale, în raport cu mărirea salariului minim brut pe economie.

”Comunicatul Casei Naționale de Pensii

Având în vedere dispozițiile Hotărârii de Guvern nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40/13.01.2021, începând cu data de 13 ianuarie 2021 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.300 lei.”, se spune în comunicat.

Salariul minim brut crește, costurile cresc

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, raportat progrsiv, toate costurile aferente, contribuții pensii, sănătate, și celelalte taxe, vor crește. În același context toate majorările se vor resimți și la ceilalți beneficiari.

Vorbim de angajații cu slariie medii pe economie. Contribuțiile la sănătate, asigurări sociale, pentru angajații cu venituri medii vor fi influențate de majorările anunțate de guvern.

În același timp, deși nu și-au asumat mărirea pensiilor cu 40%, se va opera totuși o mărire, cu cel puțin 12% a pensiilor sociale în acest an. Asta înseamnă o altă cheltuială, pe care, ăîntr-un fel sau altul, statul va trebui să și-o recupereze. Cel mai la îndemână fiind majorarea progrsivă a cotribuțiilor sociale, prin tocmai măsura anunțată de mărire a salariului minim.