Ce se întâmplă cu creierul uman în timpul pandemiei. Verdictul șocant al medicilor

de: Ștefan R. Apostol
29 10. 2020

Un studiu recent arată că noul virus afectează grav creierul unui pacient. Accident vascular cerebral, delir, anxietate, confuzie, oboseală, iar lista continuă. Dacă credeți că noul virus este doar o boală respiratorie, gândiți-vă din nou.

Cum afectează creierul noul virus

Pe măsură ce trece fiecare săptămână, devine din ce în ce mai clar că virusul poate declanșa o gamă largă de probleme neurologice. Mai multe persoane care au contractat o boală relativ ușoară au vorbit despre impactul cognitiv persistent al boli, probleme cu memoria, oboseală, lipsa de concentrare. Studii recente arată că virusul afectează și mai mult de-atât creierul. Studiile spun că la unii pacienți creierul poate fi îmbătrânit cu până la de 10 ani.

Oamenii care se recuperează după infecție pot suferi efecte semnificative asupra funcției creierului. Cele mai grave cazuri de infecție fiind legate de declinul mental echivalent cu îmbătrânirea creierului cu 10 ani, au avertizat marți cercetătorii. A fost făcut studiu  pe mai mult de 84.000 de persoane. Studiul a fost condus de Adam Hampshire, medic la Imperial College London. Specialistul a constatat că, în unele cazuri severe, infecția este legată de deficite cognitive substanțiale de luni de zile.

”Analizele noastre … se aliniază opiniei că există consecințe cognitive cronice ale virusului. Oamenii care și-au revenit, inclusiv cei care nu mai raportează simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative.”, a declarat Adam Hampshire.

Un studiu recent a demonstrat ce se întâmplă cu creierul pacienților afectați de noul virus

„Ceața creierului” pe care mulți supraviețuitori o raportează că s-au confruntat cu ea, în săptămânile și lunile de după recuperarea bolii, ar putea fi un simptom al unor defecte cognitive mai grave, potrivit studiului. S-a constatat că leziunile creierului au afectat supraviețuitorii în diferite grade și a fost dependentă de gravitatea bolii. Nu este încă clar cât durează efectul. Pacienții cei mai afectați, cei care au necesitat ventilație sau au fost tratați în terapie intensivă, au suferit o scădere a punctului IQ de 8,5.

Afectat iremediabil de noul virus

Cercetătorii au declarat că deficitele cognitive au avut ”o dimensiune substanțială a efectului”, în special în rândul persoanelor care au fost spitalizate cu cele mai grave cazuri care au avut un impact ”echivalent cu scăderea medie de 10 ani a performanței globale între 20 de ani la 70„. Cu toate acestea, oamenii de știință care nu au fost implicați direct în studiu au spus că rezultatele sale ar trebui privite cu o anumită prudență.

”Funcția cognitivă a participanților nu a fost cunoscută înainte. Rezultatele nu reflectă, de asemenea, recuperarea pe termen lung. Astfel încât orice efect asupra cunoașterii poate fi pe termen scurt”, a spus Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică.