Ce se întâmplă cu contractele la energie electrică. Schimbare majoră de ultimă oră pentru 6 milioane de români

de: Alex Cazacu
11 01. 2021

Se decid schimbări pentru cei peste 6 milioane de consumatori care trebuie să treacă de pe piața universală de energie electrică pe piața concurențială, odată cu liberalizarea pieței.

Ce se întâmplă cu contractele la energie electrică

În urma scandalul facturilor la energie mai mari cu 25% pentru consumatorii care nu vor avea timp să aleagă o ofertă de pe piața concurențială și vor rămâne la tarifele de pe piața universală, oficialii Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul energiei și cei ai Consiliului Concurenței caută acum soluții și lucrează la un ordin care să vină în sprijinul celor peste 6 milioane de consumatori, potrivit Antena 3.

Potrivit informațiilor obținute de sursa citată, consumatorii vor fi trecuți direct pe prețul concurențial, cel mai mic din ofertele actualilor furnizori. De exemplu, pentru persoanele care încă sunt pe piața reglementată, furnizorul lor va trebui să vină cu oferta cea mai mică pe care o are pe piața concurențială. Dacă în 6 luni de zile nu optează pentru oferta sa și nici nu aleg un furnizor de pe piața concurențială, atunci aceste persoane vor rămâne la același furnizor pe care îl au în momentul de față și la aceleași tarife.

Românii ar trebui să consulte ofertele de energie electrică

Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, a declarat la Antena 3 că consumatorii ar trebui să consulte măcar 2-3 oferte de energie electrică, atât ale furnizorilor actuali, cât și a noilor furnizori.

Potrivit fostului ministru, nu ar fi trebuit să se ajungă într-o asemenea situație și modul în care autoritățile au gestionat această situație este inadmisibil.

”În primul rând, niciodată nu ar fi trebuit să ajungem într-o astfel de situație. În al doilea rând, au publicat un ordin, acum lucrează la un alt ordin preluând o idee venită de la Guvern. Trebuie să vedem exact cum va arăta textul, pentru că pot fi foarte multe amănunte care schimbă datele problemei. Ofertele se schimbă de la o zi la alta, de la o săptămâna la alta.. Trebuie să vedem toate amănuntele.

Până atunci, putem spune că oamenii, fără să stea la cozi, încet, încet, să încerce să își găsească un furnizor pe piața concurențială. Dar este inadmisibil modul în care autoritățile s-au comportat în acest caz.

Ar trebuie să consultăm măcar 2 sau 3 oferte ca să alegem repede una dintre ele. Și ar trebui să ne uităm nu numai la ofertele furnizorilor actuali, ar trebui să ne uităm și la ofertele altor furnizori” , a declarat Răzvan Nicolescu.