Ce se întâmplă cu circulația pe timp de noapte. Ludovic Orban a făcut anunțul chiar azi
Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Arad, că este în evaluare o eventuală decizie privind restricționarea circulației pe timp de noapte, din cauza pandemiei de COVID-19.
Ludovici Orban, anunț îngrijorător: libera circulație pe timp de noapte ar putea fi restricționată
Ludovic Orban s-a aflat la Arad, sâmbătă, unde a declarat că se evaluează posibilitatea unei hotărâri privind restricționarea liberei circulații pe timp de noapte, în condițiile în care tot mai multe localități depășesc pragul de 3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, inclusiv Capitala.
Întrebat în cât timp s-ar putea ajunge la o astfel de decizie, șeful Executivului a răspuns: „Se face evaluare pentru că deja sunt localităţi importante, printre care şi Bucureşti, unde urmărim rezultatele aplicării măsurilor în vigoare”.
„Avem în evaluare o astfel de decizie. Vrem să vedem în schimb efectul măsurilor pe care le-am stabilit prin lege şi prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă în cazul depăşirii indicelui de 3 la mia de locuitori”, a afirmat Ludovic Orban.
Miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că o decizie privind o eventuală carantinare a Capitalei și a județelor cu incidența peste 3 trebuie să vină în urma unei propuneri din partea experților în domeniul sănătății. Șeful de stat a menționat că nu a auzit o astfel de propunere: „Eu nu îmi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului”.
Capitala, condus sub scenariul roșu
Bucureștiul a trecut în scenariul roșu, după ce în data de 19 octombrie a depășit cifra de 3 cazuri la mia de locuitori, respectiv 3,2%. Autoritățile au avut de atunci încolo 24 de ore la dispoziție să implementeze o nouă serie de măsuri, printre care: masca să devină obligatorie în toate spațiile deschise, restaurantele, cafenelele, barurile și sălile de jocuri să se închide, concertele și evenimentele private să fie interzise și închiderea școlilor.
Tot mai multe școli cad. Tabletele promise elevilor sunt în depozite
Deși Bucureștiul funcționează acum după regulile scenariului roșu și multe alte localități se apropie de acesta, școlile sunt în continuare nepregătite. Dintre cele 250 de mii de tablete promite la începutul pandemie de autorități, doar 26 de mii au ajuns la copii. Scandalos este că, inclusiv în Capitală, 100 mii au stat sigilate în depozitul inspectoratului școlar mai bine de două săptămâni. Motivul? Niciun angajat nu s-a gândit să le repartizeze.
„Cei care sunt acasă primesc sarcini de lucru, se ţine legătura cu ei de fiecare profesor în funcţie de posibilităţile tehnice. Noi am avea nevoie de cel puţin 24 de săli cu laptop, camere performante, ca să putem aplica aşa zisa scoala online sincron”, a spus Dorin Zăpadă, director școală 131, pentru Știrile PRO TV.