Ce se întâmplă cu certificatul verde dacă nu faci a treia doză de vaccin anti-covid-19, conform Ursulei von der Leyen
Odată cu demararea campaniei de vaccinare cu a treia doză, s-a pus problema perioadei de valabilitate a certificatului verde. În aceste condiții, Uniunea Europeană recomandă o limită de timp de 9 luni pentru valabilitatea vaccinurilor Covid-19. Mai ales pentru călătoriile către și în interiorul blocului comunitar. Ursula von der Leyen propune, de asemenea, acordarea de prioritate călătorilor vaccinați.
Ursula von der Leyen și Comisia Europeană propun o valabilitate de 9 luni pentru certificatul verde
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus în noiembrie ca certificatele de vaccin pentru călătorii să fie valabile nouă luni. O altă propunere era ca normele privind călătoriile în interiorul blocului să fie legate de riscul personal de sănătate al călătorilor, mai degrabă decât de țara de plecare.
„Acest lucru înseamnă că deținătorii unui certificat UE nu ar trebui, în principiu, să fie supuși unor restricții suplimentare de călătorie.
Indiferent de unde provin în Uniunea Europeană.”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders, conform Bloomberg.
Abordarea actuală a blocului comunitar în materie de călătorie se bazează pe utilizarea certificatelor digitale COVID. Acste coduri dovedesc că un călător a fost injectat, testat sau a fost infectat recent.
Pe măsură ce numărul cazurilor crește din nou în tot blocul comunitar, țările UE au solicitat îndrumări. Majoritatea erau cu privire la modul în care trebuie tratată protecția din ce în ce mai scăzută a vaccinurilor.
Alte îndrumări afost cu privire la vaccinurile de rapel în cadrul acestui sistem. Propunerea făcută de președinta CE, Ursula von der Leyen, ca certificatele să fie valabile timp de nouă luni urmează îndrumările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
ECDC recomandă țărilor să ofere vaccinuri de rapel la șase luni de la prima rundă de vaccinare a unei persoane. De asemenea, aceasta oferă țărilor încă trei luni pentru a organiza campanii de rapel.
Sistemul implementat deja în Franța și Italia
O abordare divergentă între țări cu privire la vaccinurile de rapel ar risca să submineze încrederea în sistemul de certificate COVID al UE, a adăugat Reynders. În Franța, de exemplu, permisul de vaccinare este considerat valabil timp de șapte luni, iar Italia a stabilit ca limită nouă luni.
Țările au solicitat, de asemenea, Comisiei să renunțe la harta cu coduri de culori. Harta constituie în prezent baza orientărilor UE în materie de călătorii. Harta, întocmită de ECDC, se bazează pe numărul de infecții din zonele UE.
Evidențiază ratele de testare și pe ponderea testelor pozitive. Sistemul este utilizat de țările UE pentru a stabili restricții potențiale, cum ar fi carantinele sau cerințele de testare. Ursula von der Leyen nu a propus eliminarea completă a hărții cu coduri de culori.
Președintele CE a sugerat adaptarea acesteia astfel încât evaluarea riscului unei zone să nu țină seama de rata de pozitivitate a testelor. Să ia în considerare gradul de absorbție a vaccinurilor.
Cazurile de coronavirus sunt în creștere în întreaga Europă
Propunerea făcută de Ursula von der Leyenvine într-un moment delicat. Cazurile de coronavirus sunt în creștere în întreaga Europă, fiind raportate spitale și unități de terapie intensivă care se umplu de noi cazuri.
Șefa ECDC, Andrea Ammon, a tras un semnal de alarmă. Oficialul a spus că guvernele să-și întărească măsurile de sănătate publică.
În caz contrar, blocul comunitar se va îndrepta către o perioadă dificilă de sărbători în decembrie-ianuarie. Noile măsuri s-ar aplica începând cu 10 ianuarie.
„Certificatul COVID al UE este un mare succes. Vom asigura o abordare comună în ceea ce privește boosterele și durata de valabilitate.
Rapelurile sunt recomandate în termen de cel mult 6 luni de la vaccinarea completă. Iar certificatul va rămâne valabil pentru o perioadă de grație de trei luni după această dată.”, a scris Ursula von der Leyen pe contul său de Twitter.
Ursula von der Leyen propune reguli mai stricte pentru cei care călătoresc în afara UE
Didier Reynders a declarat că membrii Comisiei Europene nu au decis încă cât timp ar trebui să fie valabile rapelurile, dar că va examina dovezile de scădere a imunității în timp. De asemenea, acesta a declarat că instituția va propune prelungirea regulamentului privind certificatul COVID după vara anului viitor.
Valabilitatea standard de nouă luni a unui set inițial de vaccinări se va aplica, de asemenea, călătorilor din țările din afara UE. Orientările actuale ale UE interzic călătoriile neesențiale din afara UE.
În același timp, prevăd derogări pentru călătorii vaccinați și pentru persoanele care călătoresc dintr-o țară considerată sigură, indiferent de statutul lor de vaccinare. Cu toate acestea, Ursula von der Leyen a propus ca, începând din martie 2022, să renunțe la lista țărilor din afara UE considerate sigure.
După această dată, călătorilor li s-ar permite intrarea în UE numai în funcție de statutul lor de vaccinare sau de recuperare, și nu de situația epidemiologică din țara din care călătoresc.
Guvernele UE ar trebui să accepte și vaccinurile recunoscute de OMS
Ursula von der Leyen a mai declarat că guvernele UE ar trebui să continue să permită intrarea călătorilor vaccinați. În același timp să îi accepte pe cei care s-au recuperat de COVID-19 în termen de 180 de zile de la călătorie.
Ursula von der Leyen a recomandat ca statele UE să accepte și vaccinurile recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății, lucru care, în prezent, este la latitudinea țărilor UE.
Cu toate acestea, cu excepția cazului în care vaccinul unui călător este recunoscut și de Agenția Europeană pentru Medicamente, țările ar trebui să solicite, de asemenea, dovada unui test PCR negativ înainte de călătorie, a declarat Ursula von der Leyen.
Propunerea făcută de Ursula von der Leyen și CE poate fi considerată o ascuțire a regulilor, „deoarece solicităm ca fiecare persoană care vine pentru călătorii neesențiale să fie vaccinată”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
De asemenea, ar face ca regulile să fie mai previzibile pentru fiecare călător în parte, a adăugat comisarul. Ylva Johansson a mai subliniat că actualizările frecvente ale listei de siguranță a UE pot fi greu de urmărit.
Țările UE au dezbătut noile propuneri făcute de Ursula von der Leyen încă de la finele lunii noiembrie. În cazul în care se va ajunge la un acord, fiecare guvern din UE va trebui să decidă dacă dorește să urmeze noile măsuri.