Un preot din Slatina a găsit o soluție genială pentru tonele de castraveți aruncate de fermier pe câmp.
Fermierii români își aruncă legumele pe câmp, pentru că nu își pot vinde surplusul de recoltă. Pentru asta, un preot din Slatina a găsit o soluție cu totul inedită.
Omul a închiriat o camionetă și împreună cu soția lui a încărcat două tone de castraveți și o tonă de dovlecei de pe câmp, apoi le-au dus la mănăstirile din jur.
Tonele de legume donate de fermierii din Grădinari au ajuns la preoții din mănăstirile din Argeș, care vor prepara mâncare cu ele și o vor împărți familiilor nevoiașe.
Fermierii care au donat legumele spun că preotul nu vrea să își facă cunoscută identitatea. El a vorbit despre faptul că gestul lui vine din inimă, așa că nu își dorește publicitate.
y
Fermierii sunt nemulțumiți de prețurile legumelor din piețe, motiv pentru care aruncă tone pe câmp. Ei spun că nu au unde să își vândă produsele, iar când au unde, prețurile sunt mult prea mici.
„Timp de două săptămâni nu am putut vinde niciun castravete. Importul este foarte mare, de zarzavaturi, că aduce de afară. Și când aduce de afară, țăranul nu mai poate vinde legumele lui”, spune un fermier.
Directorul unui hipermarket din Buzău explică problema și spune că tot ce vine pe cale de import beneficiază de o logistică mai bună.
„Tot ce vine pe cale de import este cu o logistică mai bine definită, ceea ce ușurează comerțul. Toți comercianții români nu sunt foarte bine organizați pentru a livra pe rețele de magazine”.
În plus, producătorii se plâng de faptul că cei care cumpără se uită doar la aspect, așa că au ajuns să prefere legumele „perfecte” și nu pe cele naturale.
„Din Grecia sunt aceeași mărime, aceeași culoare, parcă sunt făcute industruial, și nu natural, așa cum sunt făcute lubenițele de Dăbuleni”, spune un fermier.