Brexit: ce se întâmplă cu cea mai radicală decizie a britanicilor

Brexit: ce se întâmplă cu cea mai radicală decizie a britanicilor
Un membru al Cabinetul guvernamental de la Londra anunță e se întâmplă cu Brexit

Un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra a anunțat ce se întâmplă cu Brexit. Cel mai probabil, Guvernul Theresa May va cere amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană cu cel mult 9 luni.

Această decizie ar putea avea însă consecințe grave, mergând până la excluderea din Blocul domunitar.

Marea Britanie urma să se retragă dinUniunea Europeană pe 29 martie, dar planul Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit cel puțin până pe 30 iunie a fost aprobat de Camera Comunelor. Guvernul britanic va încerca să tragă de timp și să obțină de la UE amânarea Brexit dacă Parlamentul va adopta un acord de retragere până pe 27 martie.

În cazul în care acordul Brexit va fi respins, Guvernul Theresa May va încerca să obțină o nouă amânare, însă de această dată va trebui să accepte condițiile impuse de Uniunea Europeană. Premierul britanic a avertizat că în acest caz amânarea Brexit va fi mult mai îndelungată.

Marea Britanie riscă să iasă din UE fără un acord Brexit

Theresa May a negociat cu Bruxellesul acordul cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, însă Camera Comunelor l-a respins până acum de două ori. Acordul Brexit prevede reciprocitate în ceea ce privește libertatea de circulație și o perioadă de tranziție post-Brexit. De asemenea, s-a convenit ca Marea Britanie să rămână în uniunea vamală, iar aranjamentele comerciale să fie păstrate.

În plus, provincia britanică Irlanda de Nord ar trebui să aibă statut special.

Proeictul de acord Brexit a fost contestat de foarte mulți politicieni britanici, în timp ce mai mulți membri ai Guvernului au demisionat în semn de protest, deși premierul Theresa May a anunțat că a obținut clauze juridice care garantează un statut temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

Biroul preşedintelui francez Emmanuel Macron a somat Guvernul Marii Britanii să ofere o poziție clară cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană. „Guvernul britanic trebuie să ofere o soluţie clară. Fără claritate, nu este posibilă nicio soluţie”, a transmis Președinția franceză, care a anunțat că Marea Britanie riscă să iasă din UE fără niciun acord în cazul în care actualul prioect este respins pentru a treia oară.

Theresa May va cere o amânare de la Brexit

Luni, 18 martie, un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra a anunțat că cel mai probabil Guvernul Theresa May va cere o amânare a ieșirii Marii Britanii din UE de cel mult nouă luni, caz în care consecințele ar putea fi grave.

„Perioada de nouă luni va fi maximum; dacă Acordul Brexit va fi ratificat în orice moment înainte de termenul de nouă luni, am putea părăsi Uniunea Europeană mult mai devreme”, a declarat pentru postul ITV un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra, care nu a dorit să își dezvăluie identitatea.

În acest caz, Marea Britanie va trebui să participe la alegerile parlamentare din lumea mai pentru a nu risca să fie dată afară din UE mult mai devreme. „Apartenenţa Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Uniunea Europeană se va încheia la 1 iulie dacă naţiunea nu va participa la alegerile europarlamentare din luna mai”, se arată într-un proiect de document distribuit în cadrul unei adunări a ambasadorilor din țările membre UE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI