Ce se întâmplă cu banii de la pensia privată după decesul unei persoane. Cine îi moşteneşte, de fapt

de: Stan Nicu
12 01. 2023

Ce se întâmplă cu banii acumulaţi la pensia privată după decesul unei persoane, cine îi moşteneşte, de fapt, este întrebarea multor români care ajung în această situație. Milioane de români contribuie la fondurile de pensii private, iar banii investiți pot fi recuperați chiar și după deces.

Cine moștenește pensia privată a unei persoane după deces

Cei care nu știu ce se întâmplă cu banii acumulaţi la pensia privată după decesul unei persoane trebuie să afle că aceștia se moștenesc.

În caz de deces, contribuția la pensia privată nu se pierde. Sumele strânse la Pilonul II se pot moșteni în cazul în care decesul are loc înainte ca persoana să solicite deschiderea dreptului la pensie. Automat, moștenitorii direcți vor dobâmdi calitatea de beneficiari.

Ce se intampla cu banii stransi la pensia privata in cazul decesului

Când face plata fondul de pensie

Fondurile de pensii private fac plata în trei situații concrete:

-pensionarea,

-decesul participantului

-sau în caz de invaliditate.

Ce se întâmplă cu banii de la pensia privată după decesul unei persoane

În cazul decesului participantului la pensia privată, moștenitorii acestuia legali sau testamentari vor fi beneficiarii direcți și pot revendica suma contribuită de acesta.

Moștenitorii care contribuie la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de suma de bani.

Moștenitorii, informați de notarii publici

Cei ce nu știu ce se întâmplă cu banii acumulaţi la pensia privată după decesul unei persoane trebuie să afle că moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masa succesorală.

Astfel, eventualii moștenitori vor putea să revendice cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

Ce se întâmplă în cazul invalidității apărute

În cazul invalidității, plata către participantul rămas invalid se face strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă.

De asemenea, decizia medicală trebuie să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.

Câți români au primit bani de la pensiile private

Până la nivelul lunii noiembrie 2022, nai bine de 80.000 de români au încasat deja pensia privată de la Pilonul II.

Valoarea totală a banilor a atins 1 miliard de lei, iar suma medie primită în primele 8 luni ale anului 2022 este de aproape 16.900 de lei.

Când a apărut pensia privată în România

Sistemul de pensii private a apărut în România în 2007, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene.

Suplimentar față de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) și fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).

Banii de la pensia privata pot fi mosteniti de urmasi

Fondurile private de pensii înmulțesc banii celor care contribuie

Pilonul II de pensii înseamnă că o mică parte din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătită de toți salariații români către bugetul public să fie direcționată către fondurile private de pensii. Acestea se bazează pe acumulare și investirea continuă a acestor bani.

De asemenea, sumele din aceste fonduri nu aparțin societăților de administrare, ci salariaților români care contribuie la Pilonul II. Banii sunt proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare.