Ce se întâmplă cu Andreea Esca de Halloween. Vedeta de la Pro TV a primit o veste tristă
Andreea Esca, Alexia Eram, Adelina Pestriţu sau Mihai Trăistariu se numără printre vedetele autohtone care, vrând, nevrând, vor renunţa cu greu la tradiţia de Halloween, din acest an. Pandemia de COVID-19 şi efectele măsurilor sanitare luate în vederea limitării acesteia nu mai permit organizarea tradiţionalelor petreceri în care să fie etalate cele mai spectaculoase costume create special pentru această ocazie.
Sau, poate că nu, dar pentru a afla răspunsul mai avem ceva de aşteptat!
Ultima zi a lunii octombrie a consacrat, mai ales în anii din urmă, o sărbătoare care nu a fost pe placul tuturor, de la bun început. Este vorba despre Sărbătoarea de Halloween, una care stă sub semnul fricii şi al întâlnirii neaşteptate cu tot felul de personaje venite parcă dintr-o altă lume.
Numai că, din ce în ce mai mulţi români au sfârşit prin a fi cuceriţi de Halloween, cea mai înfricoşătoare sărbătoare din toate timpurile, una de factură păgână.
În fiecare an,în noapte dintre 31 octombrie spre 1 noiembrie, vedete şi oameni de rând, deopotrivă, îşi pregătesc costumele speciale, realizate într-o manieră cât mai trăznită, şi pe care le asortau de cele mai multe ori cu un dovleac cioplit şi transformat în felinar, potrivit tradiţiei.
Printre ei, la loc de cinste s-a numărat şi Andreea Esca, cea mai cunoscută prezentatoare a jurnalelor de ştiri, şi nu doar ale celor de la PROTV, pentru care sărbătoarea consacrată pe tărâm american a devenit de mult un excelent pretext pentru distracţie.
Cu ceva ani în urmă, îndrăgita prezentatoare a Ştirilor ProTV alegea câte un costum haios pentru seara de Halloween, deghizându-se, spre exemplu, în schelet şi purtând un dovleac pe cap, astfel încât era imposibil de recunoscut. Sau, alegând doar câte un dovleac pentru a o însoţi la petrecerile din seara cu pricina.
Anul trecut, tradiţia mamei a fost preluată de fiica sa, Alexia. O serie de personaje ciudate, dintre cele mai controversate din lumea filmului, au căpătat viaţă sub puterea vedetelor autohtone, de Halloween. Adelina Pestriţu şi Alexia Eram s-au costumat în vrăjitoarea Maleficent, suverana Răului, în timp ce fiorosul personaj Joker l-a inspirat pe Mihai Trăistariu.
Despre Halloween. Tradiții
Halloween este o sărbătoare împrumutată de câţiva ani buni şi în România, care şi-a câştigat repede adepţi, mai ales că pentru o noapte te puteai deghiza, după gust, în zâne, prinţese, vrăjitoare sau prinţi, vampiri, mumii ori schelete. Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, asimilată de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea, în principal prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea de Halloween a fost influenţată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi.
Ea are sau avea ca echivalent diferite alte sărbători, cum ar fi la celtici Festivalul Samhain. Vechii celţi credeau că graniţa dintre lumea aceasta şi cea de dincolo nu mai e la fel de bine păzită în ziua de Samhain, permiţând spiritelor, bune sau rele, deopotrivă, să o traverseze. Strămoşii familiei erau cinstiţi şi invitaţi acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite.
Tocmai de aceea, se spune că în noaptea de Halloween, dacă stai la masă cu familia şi prietenii, nu trebuie să mănânci în tăcere. Trebuie să vorbeşti, să râzi şi să faci zgomot pentru a alunga spiritele defuncţilor care ar dori, la rându-le, să participe la festin.
Tot tradiţia le permite copiiilor din lumea întreagă să se deghizeze în noaptea de Halloween în drăcuşori, lilieci, strigoi şi să meargă, din casă în casă, cerând tot felul de bunătăţi, cu o formulă de gen „Ne daţi ori nu ne daţi”. Dacă nu le dai nimic, te vor pedepsi, printr-o farsă despre care e sigur că nu vrei s-o experimentezi!
- La noi, această ultimă parte a tradiţiei nu a prins, colindatul caselor fiind rezervat sărbătorilor de iarnă.
- În schimb, creştinii, în special catolicii, celebrează, spre exemplu, la 1 noiembrie, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.