Ce se întâmplă cu amenzile date pentru nepurtarea măștii. Judecătorii au decis

de: Gabriel Esanu
01 12. 2020

Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile închise și, în majoritatea județelor, și în aer liber. Iar cei care încalcă această regulă se expun la amenzi foarte mari. Dar mai mulți avocați au remarcat că în cele mai multe cazuri, cei care contestă contravențiile în instanță au și câștig de cauză. Astfel că aceste amenzi sunt aproape de fiecare dată anulate.

„Majoritatea instanțelor se pronunță favorabil petenților, în sensul că admit plângerile în totalitate sau în parte, dispunând înlocuirea sancțiunii amenzii cu avertismentul sau reducerea semnificativă a cuantumului amenzilor aplicate persoanelor surprinse fără a purta masca de protecție.

Polițiștii nu pot da amenzi pentru nepurtarea măștii în baza pozelor de pe rețelele de socializare

Din analiza selectivă a jurisprudenței existente în materia contravențională legată de purtarea măștii de protecție, am sesizat o înclinație a instanțelor de judecată de a admite plângerile contravenționale, în special pe lipsa de teminicie dată de lipsa proporționalității dintre sancțiune și fapta săvârșită”, a explicat avocata Adina Linca, într-o analiză pentru clujust.ro.

De asemenea, avocatul Toni Neacșu a explicat într-o postare pe Facebook că momentan sunt puțini români care contestă amenzile în instanță. Dar se așteaptă ca numărul să crească în următoarea perioadă. În plus, acesta a făcut o analiză pe 100 de cazuri pentru a vedea care sunt condițiile în care instanța alege să anuleze amenda. A mai remarcat că nu se poate da amendă persoanelor care pun poze pe Facebook fară mască.

„Am găsit în jur de 100 de dosare în care s-a pus această problemă, adică foarte puțin față de numărul amenzilor date de organele de ordine. Este adevărat că abia de la începutul acestei luni s-a generalizat obligativitatea portului măștii, așa că instanțele încă nu au avut timp să și soluționeze toate plângerile formulate.

Se confirmă concluzia din material potrivit cu care există tendința instanțelor de a înlocui amenda cu avertismentul, mai ales atunci când organul constatator a aplicat amenda maximă de 2.500 lei. Sentința foarte interesantă confirmă ceea ce știam și anume că nu se pot da amenzi dacă polițistul nu constată nepurtarea măștii personal ci vede acest lucru pe o poză publicată pe Facebook”, a scris avocatul Toni Neacșu.