Ce se întâmplă cu alegerile locale și cele parlamentare în România. Când vor fi mutate
Alegerile locale ar urma să aibă loc în luna septembrie, iar cele parlamentare în luna decembrie. Aceasta este varianta luată în calcul de PNL, dar există şi alte voci care susţin că alegerile ar trebui comasate.
Ce se întâmplă cu alegerile locale și cele parlamentare în România
Primarii sunt cei care ar dori ca alegerile locale să aibă loc la începutul lunii septembrie, întrucât se tem de un al doilea val al epidemiei de coronavirus în ţara noastră, scrie g4media.ro.
PSD ar vrea comasarea alegerilor, la fel şi Pro România. Nici ALDE nu respinge ideea comasării alegerilor. Pe de altă parte, USR, PMP și UDMR vor separarea alegerilor generale de cele locale.
Ludovic Orban a transmis liderilor liberali că, în funcţie de evoluţia epidemiei de coronavirus, este posibil ca alegerile locale să aibă loc în luna septembrie.
De asemenea, surse participante la discuție susţin că Ludovic Orban le-a spus liderilor PNL că măsurile luate de guvern în această perioadă sunt aprobate de peste 70% din populație, iar partidul este la peste 40% în sondaje.
”E scris clar în Constituție că senatorii și deputații își preiau mandatele în maximum 20 de zile de la alegeri, pe de o parte, și, pe de altă parte, se precizează că mandatul parlamentar este de patru ani. Deci, parlamentarele nu pot avea loc mai devreme de începutul lunii decembrie. Nu am discutat despre comasarea alegerilor”, a precizat un lider PNL participant la ședința BEX.
Cine doreşte alegeri locale şi parlamentare în două zile consecutive
Unele voci din PNL susţin că alegerile ar trebui făcute la câte o zi distanţă. Întâi cele locale, sâmbăta, iar a doua zi cele parlamentare, respectiv duminica. Astfel, susţin aceste voci, primari se vor mobiliza pentru alegerea lor şi vor aduce voturi şi pentru alegerile parlamentare pentru PNL.
”Din punct de vedere al efortului financiar al țării precum și al foielii repetate, comasarea ar fi o soluție. Din rațiuni practice și economice, comasarea ar fi bună.
Din punct de vedere al specificului celor două tipuri de alegeri, ar fi ca și cum am pune în aceeași farfurii și felul unu și felul doi, folosind un termen cotidian, s-ar virusa reciproc. Oferta locală pierzându-se și având de suferit în fața ofertei naționale și invers”, a declarat europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, care coordonează campaniile electorale ale partidului.
Liderul Pro România, Victor Ponta, susține varianta comasării alegerilor, în același weekend, unele în ziua de sâmbătă, celelalte duminica. Dan Barna, Liderul USR, se pronunță însă ”100% pentru separarea alegerilor”, de teamă că alianța USR/PLUS riscă să fie sufocată de PNL și PSD.
PMP susține însă varianta organizării separate a alegerilor locale de cele parlamentare. ”Dacă trecem cu bine de coronavirus, va trebui să avem alegerile locale în luna septembrie și cele generale în decembrie. Comisia de la Veneția ne recomandă clar că nu pot fi suprapuse cele două rânduri de alegeri pentru că ducem în eroare alegătorii”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac.
UDMR vrea alegeri locale şi parlamentare la două săptâmâni distanţă
UDMR vrea separarea alegerilor la cel puțin două săptămâni distanță şi invocă decizii ale Curții Constituționale care arată ca alegerile să se desfășoare în date diferite pentru a nu suprapune temele de campanie. Astfel s-ar putea creea confuzie în rândul electoratului.
UDMR se teme că o mai mare mobilizare a electoratului românesc, generată de comasare, ar ridica probleme în ce privește atingerea pragului de 5% de intrare în Parlament.
ALDE vrea consultări între guvern şi partide în privinţa alegerilor locale şi parlamentare
ALDE doreşte consultări între guvern și celelalte partide în privinţa alegerilor locale şi alegerilor parlamentare. ”Sunt importante consultările pentru că există o falie între guvern și ordonanțele militare pe care le adoptă și restul partidelor parlamentare. Apare limpede că alegerile locale se vor împinge probabil spre toamnă. Din perspectiva ALDE, ideea de a avea două rânduri de alegeri una după alta ar putea duce la ideea că, dacă tot sunt aproape, ar putea avea loc simultan. Rămâne de văzut”, a explicat Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE.
Mandatul primarilor va fi prelungit până la data de 31 decembrie 2020, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență anunțat de vicepremierul Raluca Turcan și adoptat luni de către Guvern.
Aceasta a precizat că, în plină epidemie de coronavirus, nu se poate desfășura campania electorală și nu pot fi derulate procedurile pentru organizarea de alegeri locale. Şi preşedintele Klaus Iohannis avea un plan pe care epidemia de coronavirus i l-a stricat. Acesta visa să organizeze alegeri anticipate simulatan cu alegerile locale din iunie.