Ce se întâmplă cu afacerile care sunt amendate de 3 ori pentru încălcarea restricțiilor. Vești proaste
Turismul românesc a pierdut 1,17 miliarde de euro în 2020, fie că vorbim de stațiuni sau de industria HoReCa. Cu toate astea autoritățile pun presiune constantă pe restaurantele și barurile din România.
Industria HoReCa riscă amenzi mari sau suspendarea activității
În România noile reglementări impuse de autorități, încă de la declanșarea Pandemiei, au dus în pragul falimentului afacerile din industria HoReCa. Restaurantele, barurile și cluburile românești au fost nevoite o lungă perioadă să stea închise. În tot acest timp industria HoReCa a pierdut sume enorme.
După relaxarea măsurilor au fost deschise parțial, dar asta nu a ajutat cu nimic la recuperarea pierderilor financiare. În 2020 multe afaceri din industria HoReCa au fost deschise. Multe pe riscul patronilor, ceea ce a dus și la aplicarea de amenzi considerabile.
Noile reglementări anunță amenzi și mai mari, dar și riscul suspendării activității pe o perioadă determinată. Motivul este simplu, dacă un restaurant, bar sau club este descoperit a fi deschis, amendat, dar fără să respecte normele în vigoare, va fi suspendat. Anunțul a fost făcut chiar de Ministrul de Interne, Lucian Bode. În fapt este vorba de un proiect ce se dorește pus pe masa parlamentarilor, care pune presiune pe industria HoReCa.
Lucian Bode spun că proiectul prevede penalizarea drastică a patronilor de restaurante, baruri sau cluburi, din industria HoReCa, care decid să-și mențină deschise afacerile după ce sunt amendați de, cel puțin, trei ori consecutiv. Conform proiectului perioada de suspendare va fi de cel puțin două săptămâni. Discuțiile inițiale pe marginea proiectului de lege au avut loc în cadrul PNL. Lucian Bode spune că, ulterior, va fi supus atenției și partenerilor din coaliția de guvernare.
Pandemia a dus la închiderea afacerilor
Pe lângă celelalte ramuri ale economiei românești afectate de Pandemie, industria HoReCa a fost cea mai afectată. Datele statistice arată că un procent de 10% din afacerile de acest gen au fost închise definitiv. Procentul înseamnă aproximativ 5.000 de afaceri din industria HoReCa intrate in faliment.
De la implementarea măsurilor resstrictive, spun oficiali din industria HoReCa, această industrie, a restaurantelor, a pierdut 400 de milioane de euro pe lună. Sumele nu reprezintă doar lipsa de clienți, ci și personalul calificat care a fost nevoit să se relocheze sau să-și găsească alt job.
”Din punct de vedere financiar în industria restaurantelor pierdem 400 de milioane de euro pe lună. Practic industria a pierdut un miliard de euro încasări. Un alt lucru important pe care îl pierdem este datorită faptului că industria se va restarta uşor ca un avion care începe să decoleze.
Nu ştim exact cum vor fi măsurile active implementate – noi ne străduim să păstrăm cât mai mult din colegii noştri din industrie – dar cea mai mare pierdere este fiecare om din această industrie pe care ne-am chinuit în ultimii ani să-i calificăm şi pe care îi pierdem astăzi”, a subliniat Daniel Mischie, preşedintele HORA.