Ce se întâmplă când pui bicarbonat de sodiu în vin. Secretul pe care românii nu-l cunosc
Bicarbonatul de sodiu și-a găsit utilitatea de-a dreptul miraculoasă încă din vremurile bunicilor noștri, care îl foloseau aproape zilnic, pentru că îi cunoșteau proprietățile, virtuțile și secretele. Bunicile noastre foloseau această pudă albă în bucătărie, pentru întreținerea gospodăriei, pentru înfrumusețarea și sănătatea plantelor, dar profitau de ea și pentru a-și păstra tenul tânăr. O utilizare mai puțin cunoscută acum este că marii pasionați de vinuri foloseau ingredientul magic pentru a depista dacă licoarea este naturală ori ba.
Trucul pe care puțini români îl cunosc: bicarbonat de sodiu cu vin, reacție inedită
În magazine există o gamă largă de soiuri de vinuri, ambalate elegant și cu etichete atractive. Cu toate acestea, doar un adevărat cunoscător într-ale licorilor ar putea descoperi dacă vinul este de calitate dintr-o înghițitură. Dacă nu ești un degustător profesionist, ai putea cumpăra un vin scump, despre care să crezi că este și calitativ, implicit natural, iar el să nu fie așa. Pentru a scăpa de o cheltuială, încearcă trucul cu bicarbonat de sodiu. Ai nevoie de un pahar cu vin și puțin bicarbonat de sodiu.
Începe prin a turna vinul într-un pahar, apoi adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu. Încet, vei observa că vinul își schimbă culoarea. În momentul în care el devine verde-albăstrui înseamnă că ai ales un vin natural. Dacă acesta nu-și modifică deloc culoarea sau chiar se deschide, înseamnă că este contrafăcut.
În vin este adevărul
Pe vremea romanilor exista un proverb care spunea că în vin este adevărul. Licoarea bachică era atât de apreciată, încât, în campaniile de cucerire din Europa, legiunile îl foloseau pe post de medicament. Și dacii apreciau la fel de mult vinul. Poate cam mult, având în vedere că Burebista a decis să ardă viile din întreg regatul doar ca să nu îi mai vadă pe luptători plecând mahmuri la luptă.
A fost nevoie de câteva milenii pentru ca noi, urmașii direcți ai dacilor și romanilor, să descoperim că adevărul este undeva pe la mijloc. Vinul poate avea atât rol de medicament, cât și de băutură socială, cu o singură condiție: să nu exagerăm.
Vinul a fost nelipsit din istorie. Vechile civilizații aveau zeități ale vinului, existau festivaluri ale vinului, iar poeții le-au dedicat strofe peste strofe. Luis Pasteur, om de știință francez și pionier în domeniul microbiologiei, spunea despre vin că este cea mai igienică și sănătoasă băutură, dacă este consumată cu cap.