Ce se întâmplă acum cu refugiul Scara din Munţii Făgăraş după ce vechiul adăpost a fost luat de vânt din cauză că turiştii au furat șuruburile

Ce se întâmplă acum cu refugiul Scara din Munţii Făgăraş după ce vechiul adăpost a fost luat de vânt din cauză că turiştii au furat șuruburile
Voluntarii reconstruiesc refugiul Scara din Munții Făgăraș

Zeci de voluntari muncesc și strâng fonduri pentru refacerea Refugiului Scara, din Munții Făgăraș. Vechiul refugiu a fost distrus complet în anul 2018, atunci când cineva a desfăcut și luat șuruburile de prindere a platformei metalice pe care se afla refugiul.

Vechiul refugiu a fost vandalizat în trecut

Pentru a preveni asemenea incidente pe viitor, de data aceasta șuruburile platformei au fost șlemuite. Refugiul va fi gata în primăvara anului viitor și va fi supravegheat cu camere video ascunse, pentru a preveni incidente asemănătoare pe viitor.

Inițiativa a fost luată de Salvamont Argeș, Asociația Montană Carpați din București și asociația Implicat pentru Munte Brașov. Platforma pe care va sta refugiul a fost montată deja de către voluntari, la finalul lunii octombrie. Inspectoratul General de Aviația a pus la dispoziție un elicopter pentru a duce materialele sus pe munte.

Am făcut săpături de fundaţie pentru cei nouă stâlpi de susţinere, dar şi de taluzare în partea de nord a platformei, pentru a reduce pe cât posibil înălţimea podelei faţă de sol. Stâlpii au fost îngropaţi la adâncimi între 100 şi 120 centimetri.

Sondarea a presupus, cel puţin pentru stâlpii de sus, dislocarea şi îndepărtarea a zeci de pietre şi bolovani de diferite dimensiuni, fiind şi etapa care ne-a mâncat cea mai mare parte din energie. În ultima fază, am asigurat structura prin lestare cu pietre şi beton semiumed”, precizează reprezentanţii Asociaţiei Montane Carpaţi.

Voluntarii reconstruiesc refugiul Scara din Munții Făgăraș

Pentru a reconstruit în totalitate refugiul sunt necesari 20.000 de euro. Până acum au fost strânși aproximativ 5.000 de euro. Oamenii care vor să susțină proiectul pot intra pe site-ul dedicat al voluntarilor.

Platforma de acum este foarte înaltă, ne-am învăţat lecţia, şuruburile au fost şlemuite. Anul viitor vom monta refugiul propriu-zis. Refugiul va fi o sponsorizare din partea unui producător de căbănuţe, iar tabla pentru acoperiş va fi de la Bilka.

Refugiul va avea un design deosebit, sunt mai mulţi arhitecţi care lucrează la proiect.  Vom avea şi camere de supraveghere ascunse în zonă, deja ne-am gândit cum să le mascăm şi în ce locuri”, a declarat pentru „Adevărul” Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Viitorul refugiu modern va fi finalizat în primăvara anului 2022. Va fi foarte util pentru cei 1.000 de oameni care traversează în fiecare an traseul de creastă din Făgăraș. Refugiul va fi amplasat pe Șaua Scara, în apropiere de vârful Negoiu și Custura Sărății.

Această zonă este una dintre cele mai sălbatice și greu accesibile din întregul masiv. Existența refugiului poate ajuta semnificativ în acțiunile Salvamont în cazul unor accidente nedorite.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI