Ce se face de Sfântul Ilie 2024 pentru noroc și bunăstare. Obiceiul care atrage sporul și te ferește de necazuri

de: Andrei Simion
19 07. 2024

În România, Sfântul Ilie, sărbătorit pe 20 iulie, este o zi plină de tradiții și obiceiuri vechi, păstrate cu mare grijă de comunitățile din diverse colțuri ale țării. Această sărbătoare evidențiază credințele și superstițiile transmise de-a lungul vremii, fiecare cu semnificațiile și regulile sale proprii.

Ce se face de Sfântul Ilie 2024

În cultura populară românească, ziua de Sfântul Ilie este profund înrădăcinată în credințe și interdicții tradiționale, care au scopul de a oferi protecție și a asigura prosperitatea gospodăriilor. Această zi este marcată de obiceiuri specifice care reflectă respectul față de forțele naturii și dorința de a evita nenorocirile. Printre cele mai bine cunoscute tradiții se numără:

Interdicția de a munci în câmp

Se spune că în ziua de Sfântul Ilie este extrem de important să nu se lucreze în câmp sau să nu se coasă, din teama unor posibile dezastre naturale, precum furtuni violente sau grindină. În această zi, agricultorii și gospodarii renunță la uneltele de muncă, considerând că activitățile agricole ar putea atrage astfel de calamități. În schimb, ei preferă să își concentreze energiile asupra rugăciunilor pentru a obține protecție divină și belșug în viitorul apropiat.

Evitarea spălării și tunsului părului

Se spune că în această zi nu este bine să se spele părul sau să se tundă, deoarece aceste activități ar putea aduce asupra persoanei diverse neplăceri și ghinioane. Aceste interdicții sunt respectate în mod special de femei, care cred că respectarea lor le va aduce noroc și sănătate.

Ce se face de Sfântul Ilie 2024 pentru noroc și bunăstare

 

Păstrarea de alimente în casă pentru a fi binecuvântate

În această zi, oamenii păstrează în casă pâine și alte alimente, având convingerea că acestea vor fi binecuvântate și vor aduce prosperitate și protecție împotriva nenorocirilor.

Aprinderea de focuri și săritul peste ele

Tradițional, oamenii aprindeau focuri mari în curțile lor sau pe câmp și săreau peste ele ca simbol al purificării și protecției împotriva relelor. Acest ritual avea și scopul de a alunga spiritele rele și de a aduce belșug în gospodărie.

Rugăciune Sfântul Ilie

„Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta. Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumându-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui. Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei. Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năprasnice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”