Ce se face cu lumânarea rămasă de la Învierea Domnului. La ce trebuie să o folosească românii

de: Bișinicu Andreea
23 04. 2022

Odată cu sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos, creștinii merg la biserică pentru a lua lumină și bucățele de paște. Tradiția spune că lumina este o ofrandă adusă Mântuitorului pentru sacrificiile făcute pentru slavarea neamului omenesc prin răstignire. Ce faci cu lumânarea rămasă.

Ce trebuie să faci cu lumânarea de Paște, după Învierea Domnului

Cu prilejul Paștelui, de Învierea lui Iisus Hristos, sărbătorită în 2022 în noaptea dintre sâmbătă, 23 aprilie și duminică 24 aprilie, credincioșii merg la biserică pentru a lua lumină.

Deși toți știu că tradiția spune că trebuie să aduci candela acasă, puțini sunt cei care știu ce trebuie să faci cu lumina sfântă, după ce ai venit de la Înviere.

Unii superstițioși aleg să stingă lumina pascală de pragul ușii, în timp ce oamenii care trăiesc în zona rurală aleg să afume vitele și celelalte animale din ograda, cu scopul de a le protejate de boli, ghinion și tot ce este rău.

Lumânarea rămasă de la sluja de Înviere nu se aruncă, dar nici nu se pune alături de celelalte lumânări folosite la biserică.

Potrivit tradiției, lumina pascală se păstrează și se ține aprinsă toată noaptea de Înviere și în timpul mesei, daca tu și familia ta obișnuiți să ciocniți un ou și să mâncați o felie de drob și să puneți masa la miezul nopții, imediat după ce v-ați întors de la slujba de Înviere.

Apoi, lumânarea se stinge și se păstrează pentru zilele următoare. În Săptămâna Luminată, perioada ce vine după Învierea Mântuitorului, creștinii aprind lumânarea în timpul rugăciunilor. De asemenea, lumina pascală se duce la mormântul celor dragi trecuți la cele sfinte.

De asemenea, se spune că dacă îți rămâne lumânarea după Săptămâna Luminată, aceasta se păstrează și se aprinde în zilele cu furtună, în momentele de grea încercare sau de boală, în timpul rugăciunilor.

Cele mai tari mesaje de Paște

Trimite și tu cele mai calde urări de Paște, de sărbătoarea Învierii Domnului:

Paşte mielul fericit, oul şade înroşit, de ruşine s-a scumpit. Iubitul iepuroi să-ţi aducă euroi, fericire, sănătate, mult noroc şi spor la toate!

Poate o să ţi se pară complet lipsit de originalitate, dar ştii că vorbele simple sunt şi cele mai frumoase. Aşa că Hristos a înviat!

Hristos a înviat! Căldură în suflet, familie reunită, sentimente împărtăşite, satisfacţie maximă şi bafta la ciocnit… ouă!

Fie că lumina Învierii Mântuitorului să va inunde casă şi să va aducă numai armonie, fericire şi multă iubire. Paşte fericit!

E atâta lumina în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să între în casă sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit. Hristos a înviat!