Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva. Alimentele pe care este bine să le împarți
Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva? Ziua de 14 octombrie este una foarte importantă pentru credincioși și Biserica Ortodoxă, deoarece atunci este prăznuită Sfânta Parascheva. Cu ocazia acestei sărbători, oamenii împart diferite alimente pentru sufletul celor adormiți.
Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva?
Biserica Ortodoxă a rânduit ca la fiecare praznic mare, credincioșii să împartă celor săraci diferite alimente ca și pomană în memoria celor trecuți în neființă. Prin urmare, pe data de 14 octombrie, atunci când este sărbătorită Sfânta Parascheva, există obiceiul de a se da de pomană.
De asemenea, Biserica nu le impune credincioșilor să împartă anumite alimente. Însă, de regulă, se împarte must, pâine, lipie și vin nou. Potrivit tradiției, cei care vor da de pomană aceste alimente vor cinsti așa cum se cuvine memoria celor adormiți și vor avea parte de sănătate și belșug.
Există o superstiție de Sfânta Parascheva care spune că femeile însărcinate trebuie să dea ceva de pomană. Dacă vor face acest lucru, femeile vor avea parte de o sarcină ușoară. Sarcina va fi fără dureri, iar cel mic va fi sănătos.
Ce nu trebuie să dai de pomană de Sfânta Parascheva
Pe lângă alimentele enumerate mai sus care se dau de pomană, există alte alimente care nu se dau de pomană sub nicio formă. Conform tradițiilor, se spune că, de Sfânta Parascheva, nu se dă de pomană fructe cu cruce, castraveți, nuci sau pepene roșu.
De asemenea, o altă superstiție veche din popor spune că, dacă dai de pomană aceste alimente, vei avea parte de ghinion. Tradițiile acestea sunt respectate și în ziua de azi, mai ales de bunicii noștri.
Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva
Calendarul ortodox marchează ziua de 14 octombrie cu cruce roșie, acest lucru însemnând faptul că este o sărbătoare mare. Alături de toate obiceiurile specifice acestei zile importante, sunt incluse și multe superstiții. Unele persoane consideră că unele practici sunt superstiții. Însă, foarte mulți credincioși tind să păstreze cu sfințenie spusele bătrânilor și continuă să le facă.
La fel ca în alte sărbători mari din calendarul creștin ortodox, în ziua de 14 octombrie, gospodinele nu au voie să facă treburi casnice. De exemplu: să coasă, să prepare mâncăruri, să spele, să facă curățenie. În general, treburi care să implice munca fizică. Se spune că cei care nu țin cont de aceste reguli, vor avea dureri de ochi și de cap. Totodată, până la sfârșitul anului vor avea parte de ghinion și pagubă. Iar, în trecut, dacă fetele nu respectau învățătura, rămâneau nemăritate.
O altă superstiție spune că nu trebuie să se facă focul în casă pe 14 octombrie, indiferent de cât ar fi de frig. Prin credință adevărată sufletul va fi încălzit. Cei care nu vor ține cont de asta, vor avea parte de ghinion.
Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva
Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.