Ce sărbătoare mare este trecută în calendarul ortodox, pe 1 octombrie. Tradiții și obiceiuri
Enoriașii celebrează în data de 1 octombrie o sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în lăcașul sfânt din Vlaherne. Ai mai jos tradiții și obiceiuri.
Ce sărbătoare mare este trecută în calendarul ortodox, pe 1 octombrie
În prima zi a lunii octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, o zi rănduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în lăcașul sfânt din Vlaherne. Mai exact, la data de 1 octombrie 911, în biserica din Vlaherne, se făcea priveghere pentru salvarea cetății care era asediată. Maica Domnului s-a arătat înaintea oamenilor, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi, în jurul orei 04:00.
Acoperământul Maicii era ținut în mâini, deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, mucenicii și sfinții. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul Epitafie: ”O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”, iar Epitafie a zis: ”O văd, Părinte, și mă minunez!”. De asemenea, sărbătoarea din prima zi a lunii octombrie mai este cunoscută în popor și sub numele de Pocroave, cuvânt slavon ce semnifică acoperământ al pământului cu brumă ori zăpadă.
Rugăciunea pentru ziua de 1 octombrie
„Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.”
Tradiții și obiceiuri
- Oamenii care se tund nu trebuie să arunce ori să ardă părul, dat fiind că ar putea fi luat de vrăjitoare, care vor face farmece;
- Vitele trebuie stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli;
- Gospodinele prepară plăcintă de post, cu mere sau dovleac;
- Fetele care sunt împodobite de Provoace pentru nuntă vor avea parte de un mariaj lung și fericit;