Ce șanse ai să fii lovit de fulger într-o mașină care se deplasează. Specialiștii dau verdictul
Foarte periculoase sunt descărcările electrice pe timp de furtună. La nivel global, mor anual zeci de oameni electrocutați. De cele mai multe ori, decesele provocate de fulger au loc atunci când oamenii desfășoară activități în aer liber.
Ce șanse ai să fii lovit de fulger într-o mașină care se deplasează
Potrivit cercetătorilor, fulgerul poate lovi de la 16 kilometri distanță, iar cel mai bun loc în care vă puteți adăposti este o clădire cu patru pereți și un acoperiș sau chiar o mașină.
Autoturismele neavând împământare, există un mit conform căruia anvelopele sunt soluția salvatoare în cazul unui trăsnet. În felul acesta, fulgerul intră în contact cu Pământul prin anvelope care sunt izolatori electrici. Cu condiția ca geamurile să fie închise. Acest mit este, conform specialiștilor, fals.
Mașina funcționează ca o cușcă Faraday
Motivul pentru care într-un automobil te poți simți protejat este pentru că mașina funcționează ca o cușcă Faraday, ridicând descărcarea de energie a fulgerului și conducând-o în jurul ocupanților vehiculului și până la sol.
Excepția o fac mașinile decapotabile. Într-un astfel de autoturism orice șofer sau pasager este expus unui potențial fulger.
Ce se poate întâmpla cu o mașină lovită de fulger
Deși, în principiu caroseria mașinii se comportă ca o cușcă Faraday, protejându-i pe cei din interior, efectele asupra automobilului nu sunt în totalitate benigne, după cum au arătat mai multe cazuri documentate de mașini lovite de fulger. Așadar, în unele cazuri energia eliberată de trăsnet au distrus complet sistemul electric al mașinii, câteodată provocând chiar incendii.
În cel mai bun caz, energia eliberată de fulger ”curge” în jurul mașinii, curentul electric al acestuia fiind condus de caroseria metalică. Însă, nu toate maşinile se comportă la fel, unele nu dispun de o cușcă Faraday. Decapotabilele cu acoperiș din pânză fiind un exemplu în acest sens. Totodată, sunt automobile care au părți ale caroseriei realizate din materiale compozite, care nu conduc foarte bine curentul electric, acestea fiind cele mai afectate în cazul unui fulger.
De asemenea, o parte din energia eliberată de trăsnet curge prin cablurile sistemului electric al mașinii și părțile metalice din interior, inclusiv comenzile radioului, eventualele încărcătoare pentru telefon, mânerele ușilor, pedalele, volanul. De aceea, nu este o idee bună să atingi cu mâna părțile metalice din interiorul mașinii în timpul unei furtuni cu fulgere și trăsnete, potrivit Promotor.ro.