Ce salariu vor primi lunar militarii voluntari. Cine poate opta pentru pregătire militară
Statul Major al Apărării a lansat un proiect pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, propunând introducerea unei noi modalități de îndeplinire a serviciului militar activ. Ce salariu vor primi lunar militarii voluntari? Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN), cetățenii români, atât bărbați cât și femei, cu vârste între 18 și 35 de ani și cu domiciliul stabil în România, vor putea opta în mod voluntar pentru o pregătire militară.
Pregătirea militară în România
Pregătirea militară nu va înlocui serviciul militar ca rezervist voluntar, ci va constitui o completare distinctă.
Conform proiectului, participanții vor efectua un program de pregătire militară de bază, voluntar, cu o durată de până la patru luni, în calitate de militari voluntari în termen.
Vezi și: Se fac recrutări în cadrul Forțelor Aeriene Române. Condițiile minime, ce probe se dau
Scopul introducerii acestui concept este de a crește atât cantitatea cât și calitatea rezervei de mobilizare, care a scăzut în mod progresiv odată cu suspendarea serviciului militar obligatoriu în timp de pace.
Tinerii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani vor avea posibilitatea să opteze în mod voluntar pentru un stagiu plătit de pregătire militară.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării, reunit joi, a solicitat crearea unui cadru legal care să faciliteze realizarea unui număr mai mare de încadrări militare.
După finalizarea stagiului, participanții pot alege să se angajeze ca soldați profesioniști sau să intre în forțele de rezerviști.
Una dintre principalele teme discutate în cadrul ședinței CSAT a vizat modalitățile prin care statul român ar putea spori efectivele militare.
Ce salariu vor primi lunar militarii voluntari
Conform propunerii legislative, participanții la programul de pregătire militară vor beneficia de cazare gratuită, drepturi de echipare și hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de o indemnizație lunară între 2800 și 3200 de lei, similară cu cea a militarilor în termen cu gradul de soldat.
La finalizarea programului, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute, iar centrele militare îi vor introduce în rezerva operațională.
Cetățenii români care vor efectua serviciul militar ca militari voluntari în termen pot constitui o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României. Aceștia vor avea posibilitatea să opteze și pentru integrarea în efectivele active ale armatei, iar în rezerva voluntară vor primi 30% din solda unui militar.
La finalul programului, aceștia vor beneficia și de încă trei salarii brute. În plus, vor intra în completarea rezervei Armatei Române, având opțiunea de a se angaja ulterior ca soldați profesioniști.
La momentul actual, Forțele Armate ale României numără 68.000 de militari activi. Autoritățile vizează atingerea unui efectiv de 100.000 de militari, având în vedere contextul complex din apropierea granițelor țării.
Pentru a susține acest efort, este necesar un buget corespunzător. România și-a propus să aloce 2,5% din PIB pentru Apărare, iar 20% din această sumă va fi direcționată către modernizarea și înzestrarea armatei.