Ce salariu mediu este în România în 2022. Domeniul unde se câștigă cel mai bine
Ce salariu mediu este în România în 2022, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Salariul mediu a crescut în aprilie și față de luna precedentă, precum și față de luna similară a anului trecut. Care este domeniul unde se câștigă cel mai bine, vedeți în rândurile de mai jos.
Cât este salariu mediu în țara noastră în acest an. Unde se câștigă cel mai mult
Salariul mediu net în țara noastră, în luna aprilie, a fost de 3.967 de lei, cu 30 de lei mai mare decât în luna precedentă, martie. Comparativ cu luna aprilie 2021, salariul mediu net a crescut cu peste 11%. De asemenea, ca și în alți ani, cele mai mari salarii rămân în industria IT&C.
Câştigul salarial mediu brut a fost de 6.443 lei, în luna aprilie, cu 42 de lei (+0,7%) mai mare decât în luna martie, iar câştigul salarial mediu net a fost 3.967 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 30 de lei (+0,8%), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Agerpres.
IT&C, cele mai mari salarii
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, asta însemnând inclusiv activităţi de servicii informatice, respectiv 9.746 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, adică 2.120 lei.
Comparativ cu luna aprilie a anului 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,4%. Raportat cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 97,9% în luna aprilie 2022 faţă de luna aprilie a anului 2021. De asemenea, indicele câştigului salarial real a fost 97,2% în luna aprilie 2022 faţă de luna martie a anului 2022.
Cu cât a crescut salariul față de anul 1990
Comparativ cu luna octombrie a anului 1990, indicele câştigului salarial real a fost 227,5%, cu 6,7% mai mic decât cel înregistrat în luna martie 2022. În plus, în luna aprilie a lui 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale, aici intrând prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.
Pe de ală parte, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie sau încasărilor mai mari, în funcţie de contracte sau proiecte.
Unde sunt cele mai mari creșteri
Cele mai substanțiale creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat:
-cu 30,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 20,8% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat;
-între 8% şi 12% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), transporturi pe apă, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică;
-între 3% şi 7,5% în alte activităţi extractive, telecomunicaţii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tranzacţii imobiliare, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi terestre şi transporturi prin conducte, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), alte activităţi de servicii.