Ce salariu are un medic rezident în România. Aproape 9.000 de absolvenți ai facultăților de medicină și farmacie au susținut examenul de rezidențiat
Sistemul medical din România, în anul 2019, stă foarte prost când vine vorba de salarizare, de servicii, dar cel mai important, la capitolul specialiști. Cu toate că, fosta guvernare PSD a mărit salariile medicilor, criteriile de salarizare însă rămân un subiect tabu în sistem. Managerii de spitale admit că aceasta este una dintre principalele probleme cu care se confruntă în sistem, dar spun că nu pot face nimic din cauza legislaţiei care nu-i sprijină pentru a putea face o diferenţiere pe baza performanţei.
Ce salariu are un medic rezident în România
Undeva, prin 2014, medicilor rezidenți din România li se promitea o bursă de 150 de euro, însă Ministerul Sănătății nu a trecut și la fapte nevirând, la momentul respectiv, banii promiși. De atunci și până acum, s-au mai perindat pe la Minister și alți ”specialiști”, ocupând funcția de Ministru, dar problemele salariale nefiind rezolvate, așa cum s-a promis, asta până la venirea guvernării PSD, guvernare care a reușit, probabil, să dea lovitura decisivă sistemului medical din România.
Doctorii, asistentele și ceilalți angajați din Sănătate au fost amăgiți cu promisiunea că venitul lor se va ridica la nivelul cadrelor din vest. În realitate, însă, salariile s-au mărit pentru unii și au scăzut pentru alții. PSD i-a băgat pe mulți în ceață până când au primit fluturașul de salariu încasat după prima lună de când a început să se aplice Legea Salarizării Unitare (intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2018) și noul regulament al sporurilor (de la 1 martie). Odată cu sosirea fluturașilor au început și protestele în mai multe spitale din țară, unde s-au înregistrat scăderi și de salarii și de sporuri.
„Atunci când a intrat în vigoare Legea Salarizării Unitare, s-a prevăzut acolo că pentru medici sporurile au fost limitate la 30% din salariu, iar săptămâna obligatorie de muncă la 48 de ore, deși Codul Muncii o limitează la 40 de ore. De la 1 martie a intrat în vigoare și noul Regulament de Sporuri pentru medici care este mult inferior celui obținut prin aplicarea procentuală la salariu, așa cum se făcea până acum.”, spunea deputatul USR Tudor Pop din Comisia pentru sănătate şi familie de la Camera Deputaților.
Anul acesta proaspeții absolvenţi de medicină care au susţinut examenul de rezidenţiat urmează să-şi afle rezultatele şi să fie reparizaţi pe posturi, salariul unui medic rezident crescând semnificativ după noile grile de salarizare. Examenul de anul acesta a fost un examen de rezidenţiat organizat cu întârziere. Absolvenţii de studii în domeniul medical care vor obţine punctajul minim de promovare de 60% îşi vor alege, în funcţie de notă, locurile şi posturile din cadrul fiecărei specialităţi. În funcţie de specialitatea aleasă, urmează între 3 şi 7 ani de rezidenţiat, salariul unui medic rezident crescând de la un an la altul. Astfel, după noile reglemetări, salariile medicilor rezidenţi încadraţi în unităţile clinice încep, după cum urmează:
- în primul an de rezidenţiat, de la 5.700 de lei brut
- în anul al doilea cresc la 6.100 de lei,
- în anul al treilea la 6.700 de lei.
Reamintim faptul că, după noua lege de salarizare, salariul unui medic rezident în anii 4-5 este de 7.300 de lei, iar în ani 6-8 de 7.900 de lei, iar pentru rezidenţiatul în medicină dentară, salariul unui medic rezident în primul an este de 5.700 de lei, în anul al doilea creşte la 6.100 de lei, iar în anul al treilea, ultimul pentru această specializare, ajunge la 6.700 de lei. Salariile medicilor rezidenţi din cadrul serviciilor de ambulanţă şi a secţiilor de primire urgenţă, precum şi a celor de terapie intensivă sunt, în mod normal, la acelaşi nivel.
Aproape 9.000 de absolvenți ai facultăților de medicină și farmacie au susținut examenul de rezidențiat
Pentru cei aproximativ 9.000 de absolvenți care au susţinut examenul de rezidenţiat din 2019 urmează ca, după aflarea rezultatelor, să-şi aleagă posturile şi locurile în perioada 17-19 decembrie, ca mai apoi, în perioada 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenţi să semneze contractele individuale de muncă cu unităţile sanitare, încadrându-se în grila de salariu a medicilor rezidenţi novici. Tot în 2020, în perioada 14-16 ianuarie urmează repartiţia pe clinici de pregătire, iar încadrarea în unităţile medicale ca medici rezidenţi este prevăzută pentru 1 februarie 2020