14 mart. 2022 | 10:00

Ce salariu are un gunoier în 2022, de fapt. Ce valoare are sporul de rușine

Social
Ce salariu are un gunoier în 2022, de fapt. Ce valoare are sporul de rușine
E o meserie bună cea de gunoier?

Angajații din salubritate au a cincea cea mai periculoasă slujbă din America, spun date statistice. Același lucru, păstrând proporțiile, le-am putea spune și despre angajații români din salubritate. Pe lângă salariile de bază, acești angajați se bucură și de câteva avantaje surprinzătoare, dar, cu toate astea, au cele mai mici salarii din economia românească. Deși nu este o muncă agreabilă, studiile arată că gunoierii se confruntă cu un risc moderat, care este de aproximativ 10 ori mai mic decât amenințarea la adresa sănătății agricultorilor, de exemplu.

E o meserie bună cea de gunoier?

Conform unor studii de piață, colectarea deșeurilor a avut o rată de mortalitate de 30 la 100 000 de lucrători într-un singur an, deși munca propru-zisă nu este una agreabilă și nu oricine este dispus să o facă. În România, anul trecut, conform statisticii, erau aproximativ 50.000 de oameni angajați în serviciile de salubritate din România.

Tot anul trecut, un astfel de angajat încasa lunar aproximativ 2.400 de lei, procentul fiind în creștere față de anul prcedent cu 11%. Cu toate astea, conform acelorași date statistice ale INS, salariul unui gunoier a fost cu cel puțin 30% mai mic decât venitul mediu pe economie.

La salariul încasat, un angajat din salubritate mai primește o boficiație denumită spor pentru rușine, în procent de 15%. Un șofer care lucrează în același sistem de salubritate, conform INS, încasează lunar aproximativ 3.300 de lei, la care se adaugă același procent de 15% spor de rușine.

Salariul brut în 2020 pentru un angajat în salubritate

Anul trecut salariul brut era 2.080 de lei, sumă ce avea să crească în același an la 2.230 de lei salariu brut lunar, iar în mână un angajat primea 1.346 de lei, fără sporuri. În comparație, în Statele Unite ale Americii, salariul mediu al unui șofer de camion de gunoi din California este de 47.863 de dolari la 28 iulie 2021, dar intervalul se situează de obicei între 40.790 și 56.238 de dolari.

Tot ca exemplu, și tot dincolo de ocean, colectorii de gunoi au avut un salariu mediu de 37.840 de dolari în 2019. Cei mai bine plătiți 25% au câștigat 50.240 de dolari în acel an, în timp ce cei mai prost plătiți 25% au câștigat 28.880 de dolari.

Culmea este că, cel puțin în Statele Unite ale Americii, există puține locuri de muncă în lume care să plătească o persoană fără experiență, fără o diplomă de colegiu sau certificat 50.000 de dolari pe an, plus un pachet de beneficii atractive și un bonus la semnarea contractului.

În România însă, după cum v-am prezentat anterior, salariații din salubritate nu sunt nici pe departe angajații cu cele mai mari salarii, deși la angajare nu se cer calificări speciale, ci doar diploma de zece clase și cam atât.

PlaySport
A umilit-o public pe Anamaria Prodan: „Îi dau bani lunar: 2.000 de euro! Cere și extra”
Ego.ro
INCREDIBIL cum arată Andra FĂRĂ haine! A renunțat și la lenjeria intimă, doar Măruță o vede așa
Digi24
Nu plătesc chirie, dar nici nu pot fi dați afară din locuință. Cum a fost păcălit de chiriași proprietarul unei case din Brașov
Cancan.ro
Cristian Cioacă a comis-o din nou, la 17 ani de la dispariția Elodiei Ghinescu: „I-a luat tot, și viața, și tot ce…”
GSP.ro
Nu a ținut pasul. O artistă faimoasa a dat detalii picante din dormitor: „Am făcut sex de peste 10 ori în vacanță. Se putea și mai bine”
Stirile PROTV
Incendiu violent în sectorul 1 din Bucureşti. 16 autospeciale de stingere intervin
Romania TV
Se scumpesc ţigările! Cât va ajunge să coste un pachet începând de mâine
Capital.ro
Adevărul despre laptele din magazine. Toți cei care îl consumă trebuie să știe neapărat
EVZ.ro
Val de cutremure în România. Când va veni marele seism
Adevarul
La ce se uită de fapt musafirii când vor să știe cât de curată este casa gazdelor. „Așa ne-am despărțit eu și fosta logodnică după ce i-am vizitat părinții“
BZI.ro
Simona Halep a făcut o schimbare radicală de look! Fanii nu au știut inițial cine este – FOTO
Spynews.ro
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Libertatea.ro
Momentul în care un medic este „înghițit” de trotuarul care s-a surpat brusc, în centrul unui oraș brazilian. Bărbatul și-a fracturat femurul
Sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Schimb de replici între Vlad Gherman și Cristina Ciobănașu, imediat după cununia civilă! Oana Moșneagu nu a mai suportat și a intervenit: ”Ăștia suntem noi!”
Redactia.ro
Anamaria Prodan i-a propus lui Gigi Becali să-i fie naș la nunta cu Ronald Gavril. ”Da, m-am împăcat cu Gigi!”
Digisport.ro
Zodii cărora viața li se schimbă radical după Eclipsa de soare din 8 aprilie. Transformări și noutăți la tot pasul
Click.ro
De necrezut! Cum arată acum casa Alexandrei Bodi. "Regina TikTok-ului" cere donații pentru a-și pune dantura: "Să văd cât mă costă, vă dau răspunsul..."
Viva.ro
SUA avertizează: China ajută Rusia să câștige războiul cu Ucraina. Îi trimite echipamente și imagini de pe front
Digi24
Un mare actor, iubit de public, a ajuns de nerecunoscut! Imaginile au emoționat mii de oameni
Unica.ro
Se vinde o fabrică legendară. A fost unică în România
EVZ.ro
CRBL și Elena, soția lui, vor divorța! Cei doi au ales să se separare, după 16 ani de căsnicie: „Cu inimile împovărate de tristețe...” / FOTO
Spynews
A devenit obligatoriu pentru cei care își vând casa sau mașina. Statul român a schimbat legea
Capital.ro
Cutremur în Muntenia, Brăila. Este al doilea seism produs în mai puţin de 24 de ore. Reacţia oamenilor
Antena 3
Antonia, noi imagini devenite virale în timp record. Fanii au fost luați prin surprindere
TV Mania
Ce i-a transmis public Cristina Ciobănașu lui Vlad Gherman după ce s-a căsătorit. Reacția actorului a venit imediat. Ce i-a răspuns
Avantaje
VLADIMIR PUTIN a DECIS! E cutremur în RUSIA!
Mediaflux
Andreea Sasu a confirmat că urmează să aibă un copil cu Philipp Plein! Românca a recunoscut tot ce s-a zvonit: ”Suntem împreună de un an de zile”
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Îți amintești de Nicolas Alex, băiatul „Super-Super” care făcea furori cu videoclipurile sale de la bâlci în 2017? Cum arată acum
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro