Ce salarii sunt în Horeca în 2021. Suma e rușinos de mică, abia îți ajunge să plătești o chirie

de: Ana Chivu
14 06. 2021

Mulți români se întreabă care sunt salariile din domeniul HORECA. Acesta a fost unul din cele mai afectate în cadrul crizei sanitare, iar nici acum nu și-a revenit complet. Suma e mai mică decât ar fi crezut mulți.

Salarii din domeniul Horeca în 2021

Domeniul Horeca a fost unul din cele mai ‘rănite’ domenii în timpul crizei sanitare. La sentiment au fost artișii care n-au mai putut să-și onoreze evenimentele, dar și cei din turism. Mulți se întreabă în timpul acesta care sunt sumele de care se bucură cei care lucrează în acest tronson.

Din păcate, relaxarea măsurilor care i-a bucurat pe alții i-a găsit pe proprietarii de localuri cu personal insuficient. Un procent considerabil dintre angajați au migrat chiar în lunile de pandemie unde era ‘liniște’ acolo unde au putut câștiga o pâine, chiar și aparte de domeniul unde activau până atunci.

Chelneri, ospătari și bucătari au ajuns să fie șomeri din cauza contextului și să fie nevoiți să o ia de la capăt altundeva. Pe o singură platformă de recrutare sunt acum puse la dispoziție peste 3.000 de locuri de muncă în restaurante și baruri.

Două dintre exemple arată că și-au găsit cu ușurință loc de muncă, iar că patronii nu sunt deloc pretențioși. Numărul angajaților din HoReCa a fost decimat de criza sanitară, iar numărul celor care doresc un loc de muncă în domeniu s-a diminuat de asemenea.

Un nou val al pandemiei ar însemna automat de acum șomaj. Din păcate, veniturile acestora sunt cele mai mici de pe piața locală a muncii la moment. În medie, aceștia câștigă doar puțin peste 1.700 de lei, arată profit.ro. Cei mai mulți se bazează pe bacșiș pentru a ajunge la o sumă mai frumușică pe care să o aducă la bugetul familiei.

Ajutoare HoReCa: s-a promulgat legea

  • Legea 159/2021 pentru aprobarea OUG 10/2021 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 590 din 11 iunie 2021.

-Se vor acorda ajutoare de stat HoReCa plafonate la 800.000 de euro fiecare, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro (noul prag setat de Comisia Europeană în cadrul temporar).
Valoarea ajutoarelor va fi de 20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020 comparativ cu anul 2019.
-Ca modalitate de atribuire a ajutoarelor, dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate – conform noii OUG 10/2021.