Ce salarii au profesorii din Germania sau Finlanda. E o diferenţă uriaşă faţă de remuneraţia dascălilor din România

de: Ștefan R. Apostol
26 05. 2023

În aceste zile România este în febra grevelor generale declanșate de cadrele didactice care-și cer drepturile, nerezolvate încă din 2008 și până astăzi. Inevitabil se fac comparații cu celelalte state europene, cel puțoin, când vine vorba de salarizare și drepturile profesorilor. Vă propunem în cele ce urmează să aflați ce salarii au profesorii din Germania sau Finlanda. Ca o primă concluzie, de început, vă pteum spune că este o diferenţă uriaşă faţă de remuneraţia dascălilor din România.

Grevele profesorilor din Europa

Profesorii sunt deseori considerați eroi care trebuie sărbătoriți, însă în multe țări din Europa, aceștia se simt subevaluați și ies chiar în stradă. La începutul acestui an, mii de școli din Anglia și Țara Galilor au fost închise în februarie, după ce sindicatele profesorilor au votat pentru grevă.

n Ungaria, mii de profesori au mărșăluit în Budapesta la sfârșitul anului trecut, cerând salarii mai mari și reforme urgente din partea guvernului, în urma grevelor din septembrie. Aproximativ 50 de profesori au fost chiar concediați pentru „nesupunere civilă” după ce au organizat proteste.

Vezi și: Ce salariu are un profesor debutant în 2023. De ce au ajuns dascălii să facă grevă, de fapt

Această situație face parte dintr-un tablou mai larg al unei stări de rău în educație, cu o lipsă tot mai mare de cadre didactice care se răspândește în întreaga Europă. În Franța, există în prezent 4.000 de posturi vacante, iar cele mai recente estimări din Germania sugerează un deficit de 25.000 de profesori până în 2025.

Situația se datorează în mare parte condițiilor de muncă, inclusiv salariilor stagnante, care sunt exacerbate de criza costului vieții. Așadar, cât sunt plătiți profesorii în Europa? Ce țări plătesc profesorii cel mai mult și cel mai puțin? Și cât de mult s-au schimbat salariile profesorilor în ultimul deceniu?

Vezi și: Țara din Europa unde oamenii au intrat în grevă feroviară. Sute de mii de români sunt afectați

Pentru început, putem spune că există diferențe semnificative în ceea ce privește salariile profesorilor în țările europene. Salariile brute anuale oficiale de pornire în școlile publice din învățământul secundar inferior au variat de la aproximativ 4.233 euro în Albania la 69.076 euro în Luxemburg în 2020-2021, conform datelor pe țară compilate de Comisia Europeană, EACEA și Eurydice.

Salariul mediu al profesorilor din țările Uniunii Europene (UE) este de 25.055 euro. Așadar, hai să vedem concret ce salarii au profesorii din Germania sau Finlanda, în comparație cu cele ale dascplilor români.

Ce salarii au profesorii din Germania sau Finlanda

O altă statistică arată că profesorii din Franța și Italia câștigă jumătate din salariul pe care îl au în Germania. Făcând abstracție de Luxemburg, salariul anual de pornire a fost de peste 50.000 de euro în doar două țări, și anume Elveția, unde salariul ajunge la 66.972 de euro, și Germania, aici salariul fiind de 54.129 de euro.

De cealaltă parte, profesorii din Finlanda câștigă, de obicei, în jur de 43.340 euro pe an, iar acest salariu poate varia de la cel mai mic salariu mediu de aproximativ 21.400 euro la cel mai mare salariu mediu de 66.140 euro.

Vezi și: Ce salarii au învățătorii și profesorii din Europa și câți bani câștigă cei din România. Diferențele uriașe

În Franța și Italia, salariul anual a fost mai mic de jumătate din cel din Germania. Bulgaria a avut cel mai mic salariu anual de început pentru profesori dintre țările UE, de 7,731 euro, iar cifra este, de asemenea, sub 10.000 de euro în alte câteva țări din UE, precum Letonia, Slovacia, Ungaria, România și Polonia.

Salariile cadrelor didactice privite prin această perspectivă au variat de la 7 824 SPC (standardul puterii de cumpărare) în Albania la 50.357 SPC  în Germania. În timp ce salariul anual brut de pornire al profesorilor este în general cuprins între 20.000 și 30.000 SPC, acesta este încă sub 20.000 SPC în 10 țări din UE, și anume Estonia, Malta, Cehia, România, Grecia, Bulgaria, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Letonia și, respectiv, Slovacia.

Vezi și: Anul şcolar, îngheţat din cauza grevei profesorilor? Ce se întâmplă cu examenele elevilor

Țările din Balcani, Muntenegru și Macedonia de Nord, care nu fac parte din UE, au salarii mai mari pentru profesori în SPC decât mai multe țări din UE. În mod surprinzător, Turcia ocupă un loc semnificativ mai bun cu 28.455 SPC decât în ceea ce privește salariul nominal, de 8.330 de euro, în timp ce se află pe locul 28 din 36 de țări în ceea ce privește cifrele nominale, se situează pe locul 11 în SPC.

Un deficit îngrijorător de cadre didactice

Variația salariilor anuale brute de pornire ale profesorilor între 2009-2010 și 2020-2021 a fost cea mai mare în Lituania, unde salariile au crescut cu 269% în cei 11 ani. Statele membre recente ale UE, România și Bulgaria, au înregistrat, de asemenea, creșteri spectaculoase ale salariilor profesorilor, cu 193 și, respectiv, 180%, în ultimul deceniu.

Vezi și: Ce salariu are un profesor debutant în 2023. De ce au ajuns dascălii să facă grevă, de fapt

Nu în ultimul rând, există un deficit îngrijorător de cadre didactice în țările europene. În Germania, la începutul acestui an școlar, mai mult de 30.000 de posturi de profesor au rămas neocupate. Există un deficit de 20.000 de profesori în Polonia și 16.000 în Ungaria, iar Ministerul francez al Educației a declarat că 4.000 din cele aproximativ 27.300 de posturi noi de profesori rămân vacante.

Concluzie

Deși procentele de creștere, așa cum menționam, la nivelul României au fost în ultimul deceniu de 193%, salariile din acest moment sunt cele mai mici din Europa, alături de cele din Bulgaria. De cealaltă parte, avem cele cinci țări din Europa care își plătesc profesorii mai bine, anume Luxemburg, Elveția, Germania, Danemarca.

Desigur, aceste cifre nu ne spun nimic despre cât de departe ajung aceste salarii într-o anumită țară, dar cererile sindicale din țările care au avut parte de greve sunt justificate, în cotnextul în care se dorește la nivel european un sistem de educație de calitate și centralizat.