Ce salarii au barmanii, chelnerii și bucătarii în 2022. Singurii care pot câștiga 6.000 lei în HoReCa
Sărbătoarea Paștelui și sezonul estival se apropie cu pași repezi, iar mulți manageri de hoteluri și restaurante se tem de deschiderea locațiilor din lipsa de personal. Cu toate astea, ei se bucură totuși de ridicarea restricțiilor care s-au ridicat, astfel domeniul HoReCa își poate desfășura activitatea la fel ca înainte de pandemie. Reprezentanții industriei au subliniat că au nevoie de 50.000 de salariați. Cu cât sunt plătiți barmanii, chelnerii și bucătarii anul acesta?
Salarii HoReCa 2022: cu cât sunt plătiți barmanii, chelnerii și bucătarii?
Paștele se apropie cu pași repezi, iar majoritatea românilor vor să profite în special de anul acesta în care se pot distra la maximum în zi de sărbătoare. Majoritatea restricțiilor din contextul pandemic s-au făcut dispărute, motiv de bucurie pentru cei din domeniul HoReCa.
Cu toate astea, reprezentanții industriei susțin că au nevoie de nu mai puțin de 50.000 de salariați. Mai mult decât atât, ei cer Guvernului soluții pentru a putea angajat rapid muncitori străini.
Hotelurile și localurile de pe litoral reclamă lipsa a 20.000 de angajați, timp în care sunt în pline pregătiri pentru petrecerile de Paște. Mai mult decât atât, pe data de 1 mai se dă startul sezonului estival.
„Un deficit enorm de mare la care nu avem în acest moment soluții. Cu toate acestea, conjunctura războiului din Ucraina ne aduce și posibilitatea de a angaja forță de muncă din Ucraina, resursă care este aici, în acest moment, în Constanța”, a declarat Corina Martin, preşedinte de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa, pentru Ştirile TVR.
,,Avem un dezechilibru major”
Lipsa forței de muncă este o problemă și pentru hotelierii din țară pentru că cererea de cazare a crescut în urma ridicării restricțiilor sanitare.
Reprezentanții industriei cer autorităților să grăbească eliberarea permiselor de muncă pentru muncitorii din afara Uniunii Europene, dar sindicaliștii susțin că soluțiile la criza forței de muncă sunt creșterea salariilor.
„Avem un dezechilibru major şi din acest punct de vedere trebuie o nouă politică legată de sectorul respectiv. (…) Trebuie însoţită de creşterea salariilor.
Pe de altă parte, creşterea numărului de tineri care pot să fie orientaţi către domeniul respectiv, găsindu-şi imediat loc de muncă, după calificare”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel ALFA.
Salariul mediu net pentru ospătari a fost de aproape 2.100 de lei în ianuarie, cel mai mic din economie. Un barman este plătit în medie cu 2.000 de lei net pe lună, iar un chelner câștigă 2.300 de lei în medie la noi în țară. Bucătarii câștigă în medie 4.000 de lei net lunar, iar în unele cazuri se poate ajunge și la suma de 6.000 de lei.