Ce să spui când aprinzi o lumânare la biserică. Mulți români greșesc, din păcate
Ce să spui când aprinzi o lumânare la biserică, conform marilor preoților. Mulți români greșesc, din păcate, pentru că nu cunosc exact semnificația acestui gest. Așadar, ce greşeli fac românii frecvent în privinţa acestui obicei, vezi în rândurile de mai jos.
Ce trebuie să spui când mergi la biserică și aprinzi o lumânare. Care este greșeala multor români
Aprinderea unei lumânări înseamnă Lumină. Dumnezeu este Lumină, iar cel care o aprinde arată că este iubitor de Lumină, adică de Dumnezeu. Astfel, lumânarea aprinsă reprezintă o ofrandă adusă lui Dumnezeu de către credincios.
Ceea ce mulți dintre români nu cunosc este faptul că la aprinderea unei lumânări, fie că este aprinsă la „Vii” sau „Adormiți”, trebuie rostită o scurtă rugăciune, potrivit marilor preoți.
Nu este suficientă doar aprinderea lumânării
Preoții spun că nu este suficient ca la aprinderea unei lumânări doar să ne închinăm, ci să adresăm și câteva cuvinte lui Dumnezeu. Este condiția principală pe care trebuie să o respectăm atunci când facem acest gest.
De asemenea, mulți creștini aprind lumânările și își fac doar cruce și nu se mai roagă, crezând că asta este suficient. Românii trebuie să știe că preoții spun ca se ia în considerare flacăra minții și nu flacăra de la lumînare, care reprezintă materialul.
Ce spui când aprinzi lumânarea la biserică
„Cel care aprinde o lumânare se arată a fi iubitor de Dumnezeu, de Hristos, care este „lumina lumii”. Deci lumina lumânării închipuie în primul rând pe Cel ce este izvorul luminii și al iubirii, pe Hristos Domnul.
Lumânarea este, totodată și un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce în fața lui Dumnezeu. Deci accentul să nu cadă numaidecât pe numărul lor, ci pe modul cum săvârșim acest act liturgic.
Dacă bănuții îngăduie este bine să aprind câte o lumânare pentru cei pentru care mă rog, vii și adormiți. Dar, dacă nu-mi permit să fac acest lucru, pot aprinde o lumânare pentru cei vii, pomenindu-i pe fiecare după nume, și una pentru cei răposați, după aceeași rânduială, zicând Pomenește Doamne pe robii Tăi (și spui numele)”, spune Arhimandrit Mihail Daniliuc.
Ce spui când aprinzi lumânarea la „Vii”
„Dacă ai vreo cerere specială atunci spune-i lui Dumnezeu gândul tău așa cum poți. El știe ce este de folos tuturor!”, a mai precizat părintele Mihail Daniliuc.
Așadar, atunci când aprindem o lumânare pentru cei vii este bine să ne rugăm astfel: „Pomenește Doamne pe robii Tăi (și spui numele)”, iar pentru cei adormiți: „Pomenește Doamne pe adormiții robii Tăi (și spui numele)”.