Ce să pui în shaorma ca să iasă ca la restaurant. Trucul pe care îl folosesc turcii, aşa are o aromă specială

de: Sabina Anastasia
03 05. 2023

Trucul pe care trebuie să îl știe orice gospodină pasionată de gătit mâncăruri tip fast-food acasă. Playtech Știri îți explică ce să pui în shaorma ca să iasă ca la restaurant. Acesta este secretul la care apelează turcii pentru a oferi preparatului o aromă specială. Iată cum trebuie să procedezi!

Cum preparau turcii shaorma pe vremuri

Shaorma este unul dintre cele mai consumate produse tip fast-food. În România, acest preparat mai este comercializat și sub denumirea de „doner kebab”. Termenul „shaorma” provine din turcescul „çevirme” („a roti”/„a întoarce”), făcând referire la modul de preparare a produsului, carnea fiind așezată pe un ax din lemn și rotită în așa fel încât să se gătească uniform.

Istoria shaormei este interesantă, deși puțini o cunosc. Forma inițială a preparatului își are rădăcinile în secolul al XIX-lea, pe vremea când soldații turci găteau carnea la proțap și o mâncau cu orez. Acest fel de a găti carnea s-a răspândit, apoi, în numeroase zone ale Imperiului Otoman, inclusiv în Siria, Liban și Egipt.

În timp, shaorma a devenit un fel de mâncare comercializat inclusiv pe străzi, la diverse tarabe. Astăzi, produsul este vândut în mod deosebit în localurile sau restaurantele fast-food, rețeta tradițională suferind modificări în funcție de preferințe.

Chiar și așa, există un truc pe care îl folosesc turcii și în prezent pentru a oferi o aromă specială preparatului. Dacă ți se face vreodată poftă de shaorma și vrei să o prepari la tine acasă, trebuie să cunoști amestecul de ingrediente pe care să-l folosești pentru ca mâncarea să iasă ca la restaurant.

Ce să pui în shaorma ca să iasă ca la restaurant

Ca să prepari shaorma care să aibă gust ca la restaurant, trebuie să folosești o marinadă simplă pentru carne. În principiu, amestecul de care ai nevoie va conține următoarele ingrediente: zeama și coaja răzuită de la o lămâie, usturoi, turmeric, all spice, chimion, ulei de măsline și piper.

All spice poate fi înlocuit și cu cardamon și coriandru. Zeama de lămâie poate fi substituită și de oțet, iaurt sau sos de roșii. Important este să existe un condiment acid cu rol dublu: să aducă un plus de aromă și să frăgezească bucata de carne pe care vrei să o folosești la shaorma.

Citește și: Pericolul ascuns în shaorma. Un medic explică: „Cu cât este mai exotică, cu atât este mai periculoasă”

Când gătești carnea, tai-o în fâșii subțiri. Pune-o la marinat fie înainte de a o găti, fie imediat după ce procesul de gătire s-a încheiat. Ideal ar fi să optezi pentru prima variantă, fiindcă astfel carnea va absorbi mai multe arome. În plus, după procesul de gătire vor rezulta bucăți mici de carne cu margini mai crocante.