Ce să pui în pământ după ce ai recoltat grâul. Greșeala pe care o fac toți românii fără să știe. Așa se pierd mulți bani

de: Mariana Olteanu
17 08. 2023

România se poate mândri cu recoltele mari de grâu. Ultimele date arată că, grâul este a doua cultură mondială ca mărime. Mai mult, aceasta este și cea mai importantă plantă cultivată în ultimii 100 de ani. Însă, în momentul în care o plantează, fermierii comit o serie de greșeli. Una dintre cele mai frecvente are legătură cu rotația culturilor.

Greșeala comisă de mai mulți fiermieri

Grâul se numără printre culturile ale căror derivate fac parte din alimentația noastră curentă. O parte din produsele alimentare consumate zilnic au la bază cultura de grâu.

La nivelul țării noastre, grâul ocupă o suprafață de 2.5 milioane ha. Printre cele mai importante specii plante se numără grâul arnaut și grâul comun. Însă, o parte dintre fermieri nu țin cont de rotația culturilor și din acest motiv, riscă să ruineze întreaga cultură.

Te-ar putea interesa și: Alimentul de bază care s-a ieftinit! Are legătură cu războiul Rusia – Ucraina

Ce nu ar trebui să pui în pământ după ce ai recoltat grâul

Pentru a nu ruina întreaga cultură, este recomandat să ții cont de o serie de sfaturi. În cazul grâului, fermierii nu recomandă monocultura. La rândul ei, aceasta este acceptată numai doi ani.

Specialiștii în domeniu vin și cu explicația. Se pare că, nu este recomandată cultivarea repetată a grâului pe același teren. Cei care nu țin cont de această recomandare, riscă să supună recolta unor serie de boli. Mai mult, grâul ar putea fi compromis și din cauza dăunătorilor.

Te-ar putea interesa și: Când se culege, de fapt, grâul și porumbul?

Culturi premergătoare recomandate

În schimb, printre culturile premergătoare recomandate se numără  lucerna, trifoiul, sfecla de zahăr și floarea soarelui. Potrivit fermierilor, grâul nu este o plantă premergătoare recomandată pentru majoritatea culturilor și asta pentru că, acesta se recoltează târziu.

Pentru a obține cultura dorită, e necesar să țineți cont de fertilizarea solului cu îngrășământ organic sau cu cel pe bază de fosfor și potasiu. De asemenea, în momentul în care efectuați lucrări ar trebui să țineți cont de umiditatea solului. Un alt rol important îl joacă și tipul de sămânță folosit. Pentru o recoltă bogată, e necesar ca aceasta să îndeplinească mai multe condiții. Printre acestea se numără: puritatea de peste 90% dar și capacitatea germinativă de peste 90%. Totodată, e necesar ca aceasta să fie sănătoasă și să aibă umiditate sub 14%.

Te-ar putea interesa și: România, campioană în Uniunea Europeană: cât de buni suntem la exportul de cereale