Ce să pui în oala în care fierbi mâncare ca să nu se mai reverse. Doar bucătarii iscusiți știu acest secret

de: Sabina Anastasia
19 08. 2022

Fierberea apei pentru mâncare a devenit o sarcină atât de comună și obișnuită în bucătărie încât, probabil, multe gospodine nu îi mai acordă importanța cuvenită. Există o mulțime de sfaturi privind procesul de fierbere al apei. Unii spun că în apă nu ar trebui să se adauge sare întrucât aceasta încetinește procesul de fierbere. Alții susțin exact opusul. Află în rândurile următoare care sunt, de fapt, secretele apei puse la fiert. Ce să faci ca apa fiartă să nu se mai reverse peste oală.

Cum trebuie să pui apa la fiert, de fapt

Când trebuie să puneți apa la fiert, alegeți o oală cu capac. Acesta va reține căldura în interiorul vasului, sporind procesul de fierbere al apei. O oală mare va presupune întotdeauna un proces mai lung de fierbere al apei, însă forma sa nu este notabilă, așa cum susțin unele voci.

Când puneți apă la fiert, dacă folosiți apa de la robinet, nu optați niciodată pentru cea fierbinte. Aceasta poate prelua plumb din conductele de apă. Prin urmare, nu este deloc recomandată să fie folosită pentru băut sau gătit. Folosiți, în schimb, apa rece de la robinet, chiar dacă necesită un timp mai mare de fierbere.

De asemenea, poți adăuga sare în apa pusă la fiert. Sarea nu are, în realitate, aproape niciun efect asupra temperaturii de fierbere. Chiar dacă adăugați și sare de mare. Aceasta dă aromă mâncării și este absorbită odată cu apa de către produsele puse în apa clocotită.

Imediat ce puneți sare în apă, este posibil să observați formarea mai multor bule la suprafață. Nu vă îngrijorați, puneți oala la foc mare. Așezați-o pe aragaz și setați flacăra la foc mare. Puteți acoperi oala cu capacul, chiar dacă flacăra este puternică. Există un truc pe care îl puteți folosi pentru a ajuta apa să nu se reverse în afara vasului atunci când clocotește.

Ce să faci ca apa fiartă să nu se mai reverse

Află în continuare ce să faci ca apa fiartă să nu se mai reverse. Chiar dacă s-ar putea să ți se pară ciudată această metodă, dacă o încerci, vei observa că funcționează într-adevăr. Ca apa să nu dea în clocot în afara vasului în care fierbe, adaugă întotdeuna în apă o bucățică mică de unt. Ce se întâmplă dacă pui unt în apă fiartă?

Indiferent de mâncarea pe care o gătești, poți adăuga puțin unt în oala cu apă fără ca acesta să îți strice gustul și aroma felului de mâncare pe care îl prepari. Untul se va topi în apa care fierbe, iar când aceasta va clocoti nu se va mai revărsa, potrivit WikiHow.

Citește și: A înmuiat mopul timp de 20 de minute în apă fiartă cu sare. Ce truc genial și econom a descoperit

Verificați din când în când oala în primele câteva minute, pentru a vă asigura că apa este în stadiul pe care îl doriți. Când pregătiți o supă sau un alt fel de mâncare care fierbe mult timp, lăsați capacul ușor întredeschis.