Ce să pui în mâncarea de urzici pentru a ieşi cremoase. Aşa procedează moldovencele de sute de ani

de: Sabina Anastasia
06 03. 2024

Gospodinele din Moldova știu exact cum să prepare mâncare de urzici pe gustul tuturor. De sute de ani, româncele din această regiune a țării gătesc verdeața într-un mod inedit. Află în continuare cum trebuie să manipulezi urzicile și ce trebuie să adaugi în ele pentru a fi cremoase.

Cum pregătești urzicile pentru a le găti

Secole la rând, urzicile au reprezentat sursă de hrană. La început nu tocmai ușor de gestionat din cauza frunzelor înțepătoare și usturătoare, urzicile sunt de fapt foarte aromate. Când sunt gătite corespunzător, aroma lor seamănă cu cea a spanacului. Preparatul poate fi gătit sub formă de supă, mâncare, sos etc.

Important! Dacă vrei să gătești urzici, ar fi bine să le lași puțin la căldură. Expunerea lor la temperaturi ridicate va face ca vițele înțepătoare și usturătoare să se domolească. În acest fel, vei putea manipula urzicile fără să te rănești.

Citește și: Cât costă un kilogram de urzici în Piaţa Obor din Capitală. Sunt mai scumpe ca niciodată, din păcate

Ce pun gospodinele din Moldova în urzici

Urzicile trebuie curățate temeinic înainte de a fi gătite. Nu prepara niciodată urzici culese de pe marginea drumurilor aglomerate sau din proximitatea zonelor stropite cu îngrășăminte sau substanțe chimice. Cea mai potrivită modalitate de a curăța urzicile este fierberea lor.

Pentru a lega urzicile când le gătești sub formă de mâncărică, este recomandat să folosești smântână cu un procent nu neapărat foarte ridicat, dar cel puțin mediu de grăsime. Ar fi bine să adaugi o lingură de smântână în compoziție, înainte de a stinge focul, așa cum fac moldovencele.

Mâncare de urzici. Listă ingrediente

  • 700 de grame de urzici
  • 3 cepe verzi sau 1 ceapă mare uscată
  • 2 linguri de ulei
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri de mălai
  • 1 rădăcină de hrean
  • 1 lingură de smântână grasă
  • sare (și, opțional, alte condimente)

Citește și: Amestecul puternic pe bază de urzici care îţi protejează legumele din grădină. E natural şi ieftin

Mâncare de urzici. Mod de preparare

  1. Se spală urzicile în două ape, apoi se pun la opărit.
  2. Se curăță, se spală și se taie ceapa cubulețe.
  3. Se pune ceapa într-o cratiță, se adaugă puțin ulei și se pune pe foc la călit.
  4. Se adaugă puțină apă chiar înainte ca ceapa să se călească și se lasă la înmuiat.
  5. Se adaugă făină dizolvată în puțină apă în care au fiert urzicile.
  6. Se amestecă ingredientele până la omogenizare.
  7. Se lasă urzicile puțin la răcit, apoi se toacă mărunt.
  8. Se adaugă urzicile tocate în tigaia cu compoziție.
  9. Se subțiază mâncarea, dacă este nevoie, cu puțină apă în care au fiert urzicile.
  10. Se potrivește la gust mâncarea de urzici cu sare sau alte condimente preferate.
  11. Se adaugă o lingură de smântână grasă chiar înainte de a stinge focul.

Mâncarea de urzici este gata. Pentru aromatizare, se recomandă să se adauge puțin usturoi pisat fin și hrean, dat pe răzătoare, în compoziție. Se pune preparatul deoparte la răcit, apoi se servește la masă. Toată lumea va fi mulțumită de rezultat. Poftă bună!