Este un desert tradițional, un adevărat răsfăț pentru papilele gustative savurat de generații întregi, din toate colțurile țării. Dacă vrei să te bucuri de un preparat ca la carte, care să reziste cât mai mult, nu trebuie decât să ții cont de un secret la care apelau mereu bunicile noastre. Află, din rândurile de mai jos, ce să pui în dulceața de căpșune ca să nu se zaharisească, va rămâne gustoasă până la iarnă.
Pentru mulți, dulceața este gustul copilăriei, un răsfăț culinar de care ne bucurăm cu fiecare ocazie, fie că este întinsă pe o felie de pâine prăjită, pe clătite, iar lista poate continua.
Dulceața de căpșune este, de departe, preferata multor români. În timpul preparării sale, bunicile noastre apelau mereu la un truc ce o ajută să se păstreze cât mai mult, fără să se zaharisească.
Vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
Te-ar putea interesa și: Cât se fierbe dulceața de cireșe, de fapt. Aceasta este marea greșeală pe care o fac gospodinele. De asta se strică repede
Dacă ai mai făcut, până acum, dulceață din alte fructe, vei observa că cea de căpșune se prepară diferit, în condițiile în care acestea sunt mai zemoase, ceea ce înseamnă că trebuie să fie lăsate mai puțin la fiert.
În dulceață se vor pune cele mai coapte căpșune. Acestea se spală cu simț de răspundere, după ce sunt curățate de codițe și frunze, sub un jet de apă rece și se lasă la scurs într-o sită sau pe un prosop de hârtie care să absoarbă lichidul în exces.
Într-un vas cu pereți dubli, se pune un rând de căpșune, apoi unul de zahăr, continuând așa până temrinăm fructele. Se încheie cu un strat de zahăr și zeama stoarsă de la jumătate de lămâie.
Se ia cratița și se acoperă cu un prosop, lăsându-o la rece peste noapte. Vasul se agită din când în când, pas ce ajută la formarea siropului. A doua zi, se pune la fiert, pe foc mediu. Spuma care se formează la suprafață se elimină folosind o lingură sau o sită. Se scurg fructele, iar siropul lăsat se pune din nou la foc pentru încă 20 de minute, până când capătă o consistență mai groasă.
După ce obținem consistența dorită, se pun înapoi căpșunele și se mai fierb încă opt minute.
Pentru a te asigura că dulceața de căpșune va rezista cât mai mult timp fără să se zaharisească, trebuie doar să adaugi zeama de la jumătatea de lămâie rămasă imediat înainte de a lua vasul de pe foc.
Te-ar putea interesa și: Cât de mult zahăr se pune în dulceață, de fapt. Secretul gospodinelor a fost dezvăluit