Ce să presari pe fundul butoiului de varză ca să elimini orice miros urât. Aşa procedează gospodinele de zeci de ani

de: Stan Nicu
28 09. 2023

Mai este puțin și românii vor trebui să pună varză la murat pentru iarnă. Atăzi îți vom spune ce să presari pe fundul butoiului de varză ca să elimini orice miros urât. Aşa procedează gospodinele de zeci de ani, iar butoiul lor nu mai are acel miros specific.

Cum se spală butoiul de varză murată. Așa se elimină orice miros neplăcut

După lunile de iarnă, atunci când varza murată a fost terminată, mirosul din butoi devine de nesuportat. Noi îți vom spune ce se pune în butoi pentru ca acel miros să nu mai existe.

După cum se știe, butoaiele pentru varză din plastic, ca și cele de lemn, împrumută mirosurile, astfel că devin foarte greu de eliminat. Din fericire, există o serie de substanțe naturale, pe care le are mulți români în casă, te vor ajuta cu succes să elimini orice miros de varză murată.

Citește și: Ce se pune în butoiul de varză ca să nu prindă floare

O primă soluție se face din apă, oțet și detergent de vase. Când butoiul de varză s-a golit se spală bine cu apă caldă și detergent de vase, apoi se limpezește bine cu apă rece, de mai multe ori, după care se umple cu apă fiartă în care se pune 1 litru de oțet la 3 litri de apă.

Soluția de oțet se lasă în butoi 1-2 zile

Soluția de oțet se lasă 1-2 zile în butoi, cu capacul pus. Apoi, butoiul se spală bine și se opărește din nou, după care se păstrează fără capac, ca să circule aerul.

O altă soluție constă în folosirea bicarbonatului de sodiu. Cunoaștem cu toții că bicarbonatul de sodiu este adesea folosit pentru a elimina mirosurile neplăpcute, fie din încăperi, din frigider sau cuptorul cu microunde. Astfel, bicarbonatul de sodiu este eficient și în cazul eliminării mirosului de varză murată din butoiul de plastic.

Se spală butoiul cu apă fierbinte și detergent de vase, după care se clătește bine cu apă caldă. Pe fundul butoriului se presară un strat de praf de bicarbonat de sodiu, peste care toarnă apă caldă.

Se pune capacul și se lasă butoiul deoparte pentru minim 12 ore.
Apoi, clătește butoiul cu apă caldă și lasă-l la uscat.

Cum se elimină mirosul din butoiul de varză cu bicarbonat

Citește și: De ce se pun mere în varza murată

O ultimă soluție pentru a îndepărta mirosul neplăcut de varză murată din butoiul tău îl reprezintă zațul de cafea. Mai întâi se spală butoiul cu apă fierbinte și detergent de vase, după care se clătește cu apă caldă.

Se presară un strat de zaț de cafea pe fundul butoiului se pune capacul și se lasă așa 2-3 zile. După acest interval, butoiul se clătește cu apă caldă și se lasă la uscat fără capac.