Ce să plantezi lângă usturoi pentru a nu face putregai. Aşa procedează oamenii de la ţară de sute de ani

de: Andreea Vînătoru
25 03. 2024

Usturoiul este adorat de toți românii, mai ales că este recunoscut pentru proprietățile sale fungicide și antibacteriene. Acesta se plantează la începutul primăverii, când temperaturile sunt mai ridicate. Însă pentru a avea o cultură bogată de usturoi, trebuie să țineți la distanță dăunătorii. Oamenii de la țară nu folosesc substanțe chimice, ci apelează la alte metode naturiste. Ce să plantezi lângă usturoi pentru a nu face putregai?

Ce trebuie să plantezi lângă usturoi pentru a nu face putregai alb

Usturoiul este o legumă care se regăsește în toate bucătăriile internaționale. Gustul său este unic și dă o aromă delicioasă mâncărurilor. Românii preferă să-l planteze în propria grădină, dar este important să protejeze cultura de boli, care pot afecta serios bulbii de usturoi.

Cultura de usturoi nu necesită o îngrijire aparte, însă aceasta poate fi vulnerabilă la diverse boli. Pentru a avea o productivitate cât mai bună, dar și o recoltă bogată și sănătoasă, trebuie să știți ce să plantați lângă usturoi pentru ca acesta să nu fie afectat de putregaiul alb.

Nu mai folosiți soluții chimice

Usturoiul se plantează în locurile însorite, fără umbră. În caz contrar, leguma va dezvolta aparatul foliar și nu va avea o căpățână mare. De regulă, usturoiul este afectat de putregai. Conform experților, această boală atacă bulbii de usturoi și este provocată de ciuperca Sclerotium cepivorum.

Putregaiul alb apare din cauza umidității ridicate și a temperaturilor scăzute. Când acesta atacă usturoiul, frunzele se îngălbenesc, se ofilesc și mor. Dacă doriți să nu mai apelați la tratamente chimice din comerț, puteți utiliza și metode naturale pentru a proteja cultura de usturoi de boli. Spre exemplu, puteți cultiva plante companion, cum ar fi busuiocul sau ceapă, pentru a ţine dăunătorii la distanţă. 

Vezi și: Cum se plantează corect usturoiul, la început de aprilie. Ce trebuie să faci cu solul pentru o recoltă de invidiat

Alte metode naturiste

O altă metodă eficace de combatere a bolilor este aplicarea alternativelor naturale. Pentru a ține la distanță larvele mici sau acarienii, se recomandă aplicarea unei infuzii de romaniță. Experții grădinari mărunțesc 250 grame de romaniță uscată, 750 de grame de romaniță uscată, peste care toarnă 3 litri de apă fierbinte.

Se lasă la infuzat timp de 10 ore, după care se strecoară și se diluează soluția cu apă. Cu acest amestec se stropesc bulbii de usturoi, de două ori pe săptămână.