Ce să nu pui în aluatul de clătite. Așa se lipesc de tigaie, greșeala făcută de mulți români

de: Corina Oprea
10 07. 2023

Clătitele reprezintă unul dintre cele mai apreciate deserturi. Se pregătesc rapid și nu necesită prea multe ingrediente. Dacă vrei să faci clătite perfecte, care să arate impecabil și să aibă un gust pe măsură, iată aici cel mai bun sfat: nu pune niciodată asta în aluat. Se lipesc și nu ies uniform, faci cea mai mare greșeală.

Trucul care ajută să nu se lipească clătitele

Pentru a face clătite perfecte, trebuie să te asiguri că urmezi rețeta îndeaproape. Atunci când improvizezi cu rețeta, mai ales cu cantitatea de făină, riști să obții un aluat prea gros, care sigur nu va duce la rezultate optime. Excesul de făină va conduce la lipirea clătitelor, chiar dacă celelalte etape au fost urmate cu strictețe.

Dacă te întrebi de ce clătitele se lipesc de tigaie, este important să știi că adăugarea excesivă de lapte sau apă poate duce la obținerea unui aluat prea subțire.

Clătitele subțiri nu au suficientă consistență pentru a rezista temperaturii tigăii și, în consecință, lichidul din aluat se va evapora, determinând clătitele să se lipească sau să aibă goluri.

Nu exagera cu prea multă apă sau cu prea mult lapte, ci folosește exact cantitățile potrivite. Mai apoi, după ce ai amestecat așa cum trebuie, lasă aluatul să se odihnească timp de 30 de minute, astfel încât toate ingredientele se vor omogeniza așa cum trebuie. Asigură-te că încingi foarte bine tigaia și că nu este udă atunci când pui aluatul.

Trucuri pentru clătite perfecte

Pentru a obține clătitele perfecte, folosește o tigaie antiaderentă cu diametrul potrivit. Tigaia ar trebui să fie încinsă la foc mediu înainte de a turna aluatul.

Măsoară aluatul pe care îl torni în tigaie și nu îl pune la ochi. O lingură mare de aluat este, de obicei, suficientă pentru a forma o clătită de dimensiune medie. Începe cu o cantitate mai mică și ajustează-o în funcție de preferințele tale.

Înainte de a adăuga aluatul, pune și puțin ulei în tigaie sau doar unge cu o pensulă specială întreaga suprafață. Vei evita, astfel, ca acestea să se lipească și vor ieși uniforme. Un truc interesant, care previne complet lipirea, este adăugarea unei cantități mici de ulei în aluat.

Lasă clătitele să se coacă pe o parte până când suprafața devine ușor uscată și apar mici bule la suprafață. Abia atunci le poți întoarce cu grijă, pentru a le coace și pe cealaltă parte.