Ce să nu plantezi niciodată lângă varză în grădina ta. Se va strica toată recolta

de: Manolică Anca
30 04. 2023

Plantarea în comun are numeroase beneficii, pe lângă crearea de diversitate în grădină. La fel cum unele plante pot coexista sau pot fi benefice una pentru cealaltă, există și unele care sunt dăunătoare atunci când se află în imediata apropiere a altora. Iar varza este un exemplu. Află ce nu ar trebui să plantezi niciodată lângă varză în grădină.

Ce nu ar trebui să plantezi niciodată lângă varză

Anul acesta ți-ai propus ca grădina ta să aibă de toate? Dacă da, ei bine, varza nu ar trebui să lipsească dintre legumele pe care le plantezi. Însă, la fel ca în cazul multora, există plante benefice pentru varză, dar la fel există și plante care trebuie evitate să fie puse lângă.

Pe lângă cele utile, pentru cultură există mulți vecini nu cei mai buni, care nu pot fi plantați în apropiere. În caz contrar, varza ta va fi invadată de diferite insecte sau va fi lipsită de nutrieți, care sunt absorbiți de plantele vecine. Haide să vedem, așadar, care sunt sfaturile specialiștilor.

Cum riști să îți strici toată recolta

La fel cum unele plante pot coexista sau pot fi benefice una pentru cealaltă, există și unele plante partenere care sunt dăunătoare atunci când se află una lânga alta.

Vecinul nedorit al verzi este nasturtium, sau năsturelul, care sperie muștele albe și moliile, dar în același timp atrage afidele, unul dintre cei mai răi dușmani ai legumei tale. Acestea pot distruge în totalitate recolta.

Vecinii răi: ​​morcovii, napi, ridichile, semințele de chimion și păstârnac. Aceștia atrag fluturii albi și molii miner, care depun un număr mare de ouă, iar larvele se târăsc apoi spre paturile de varză.

Citește și: De ce să nu cultivi ceapă sau roșii în același loc din grădină doi ani la rând. Greșeala pe care o fac mulți români

Cultura nu se „înțelege” deloc nici cu plante precum: levkoy, pătrunjel (proprietăți aromatice dăunează), mazăre, fasole tufă, căpșuni de grădină, care vor satura solul cu substanțe incompatibile cu varza.

Nici spanacul nu este un vecin bun pentru că, la fel ca varza, iubește umiditatea și va epuiza solul de apă. În cazul roșiilor și a țelinei, ele nu iau umezeala, ci conținutul valoros de azot.

Același vecin rău este roșiile, piperul și țelina, care necesită o cantitate mare de substanțe nutritive necesare pentru o cultură care crește în apropiere, în acest caz îi iau nu umezeala, ci conținutul valoros de azot.

Citește și: La ce distanță trebuie să plantezi roșiile în grădină. Greșeala care îți strică recolta de primăvară