Ce să nu mănânci pe timp de caniculă. Alimentele iubite de români care ți-ar putea face rău
Ceea ce bei și mănânci atunci când este extrem de cald afară poate face cu siguranță diferența atunci când vine vorba de felul în care te vei simți. Haide să vedem, așadar, ce nu ar trebui să consumi pe timp ce caniculă. Aceste alimente îți pot face mai mult rău decât bine. Cu ce sfaturi vin specialiștii.
Alimente pe care nu ar trebui să le consumi pe timp de caniculă
Căldura extremă ne poate schimba pofta de mâncare. În timp ce unii preferă să bea și să mânânce numai produse reci, alții ajung să își piardă pofta de mâncare. Hidratându-ne și alimentându-ne corespunzător însă ne ajută să trecem mai ușor peste episoadele de vreme deosebit de caldă.
Astfel, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, atunci când afară este foarte cald trebuie să fim atenți la alimentele și băuturile pe care le consumăm.
”Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice. De asemenea, trebuie evitate alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere ) –pentru că vă deshidratează si vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei”, avertizează acesta, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Alte alimente interzise
De asemenea, pe timp de caniculă, este indicat să evităm consumul alimentelor care scad nivelul energetic şi obligă organele interne să lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Vorbim aici de nuci, carne, ouă, ba chiar seminţe şi cerealele integrale.
O restricție există desigur și în cazul alimentelor care conțin mult zahăr şi sodiu, acestea îngreunând procesul de absorbţie a nutrienţilor în organism.
Ce este indicat să bem și să mâncăm
Atunci când vine vorba de băuturile cu adevărat răcoritoare, specialistul recomandă apa minerală plată, apa minerală carbogazoasă, ceaiul de mentă, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspăt de lămâie. Atenţie însă la temperatura lor.
Lichidele extrem de reci, pline de gheaţă nu sunt deloc recomandate și asta pentru că senzația de rece este doar în gură. Ba mai mult, stomacul ajunge să se contracte şi îşi încetineşte digestia, ducând la mici probleme la nivel gastro-intestinal.
La polul opus, alimentele care trebuie să existe pe masa noastră în această perioadă caniculară sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele ce nu conțin mult amidon (fasolea verde şi galbenă, conopidă, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveţii) şi, desigur, fructele proaspete de sezon.
Citește și: Legumele și fructele din bucătărie care te scapă de petele solare. Așa te bucuri de concediu fără probleme