Ce să nu faci în Turcia ca turist. Greșeala pe care să nu o faci sub nicio formă. Este cel mai urât gest

de: Andreea Vînătoru
07 07. 2023

Dacă alegeți să mergeți în Turcia ca turist în această perioadă, trebuie să știți că există câteva reguli destul de stricte pe care trebuie să le respectați cu sfințenie. Acestea se referă în general la tradițiile locale sau țin de obiceiurile musulmanilor. Se știe că Turcia este țara în care se respectă anumite regulamente, așa că iată ce să nu faci în Turcia ca turist!

Ce să nu faci în Turcia ca turist – reguli stricte

În ultimii ani, Turcia a devenit o destinație populară pentru tot mai mulți turiști. Se știe că în această țară, turismul se bazează pe o mare varietate de situri istorice și pe stațiunile de la malul mării, de-a lungul coastelor din Marea Egee și Marea Mediterană.

Totodată, capitala Turciei, Istanbul, este un oraș antic tranzitat anual de milioane de turiști. Dacă nu știați, Istanbul este singurul oraș construit pe două continente.

Turcia este cunoscută în întreaga lume pentru cultura, arta şi arhitectura ei, motiv pentru care tot mai mulți turiști aleg să viziteze această țară. Așadar, dacă ajungeți anul acesta acolo, trebuie să țineți cont că trebuie să evitați să faceți anumite lucruri. Iată ce să nu faci în Turcia ca turist:

Nu staţi niciodată în faţa unei persoane care se roagă

Majoritatea populației din Turcia este mulsulmană, ceea ce înseamnă că enoriaşii se roagă chiar şi de cinci ori pe zi. De aceea, este recomandat să nu treceți niciodată prin faţa unei persoane în timpul rugăciunii sale deoarece cu siguranță o veți jigni.

Se spune că un mulsulman care este întrerupt într-un moment solemn, procesiunea respectivă este considerată nulă şi va trebui să înceapă din nou. Dacă doriți să evitați o situație jenantă, țineți cont de acest lucru.

Și turiștii trebuie să respecte procesiunile din timpul Ramadanului

Luna Ramadanului are o semnificație culturală și religioasă pentru musulmanii de pe tot globul. An de an, turcii respectă o serie de reguli în perioada Ramadanului, pentru că se consideră că așa își arată devotamentul.

În timpul Ramadanului, musulmanii postesc o lună întreagă, acest lucru este considerat unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Așadar, dacă planificați o vacanţă în Turcia în perioada Ramadanului, trebuie să înţelegeţi că nu puteţi să mâncaţi sau să beţi în public. De asemenea, nu este voie să oferiți mâncare sau băutură unui turc în timpul postului.

Nu purtaţi haine prea decoltate și mulate

O altă regulă importantă ține de vestimentație. Dacă mergeți în Turcia în vacanță, aveți grijă să puneți în bagaj și haine care să nu dezvăluie prea multă piele. Mai exact, nu vă îmbrăcați prea sumar, nu purtați rochii transparente și nu mergeți pe stradă în costum de baie.

Dacă nu respectați obiceiurile şi tradiţiile ţării, riscați să vă stricați întregul concediu. Deși în Turcia este extrem de cald, femeile trebuie poartă își acoperă capul atunci când vizitează o moschee.

Nu vorbiți limba turcă cu localnicii

Dacă ajungeți prea curând în Turcia, nu încercaţi să stâlciţi cuvinte turceşti în glumă sau să luaţi în râs anumite fraze încercând să glumiţi. Mesajul respectiv va fi înțeles greșit și s-ar putea să vă treziți în mijlocul unui conflict.

Totuși, este bine să folosiți anumite cuvinte simple în limba turcă, precum „mulțumesc”, „scuzați-mă”, „vă rog”.

Este bine să nu lăsați resturi de mâncare în farfurie

Este considerată a fi o insultă în Turcia dacă te afli la o masă, mai ales ca oaspete în casa unui localnic turc, să nu termini de mâncat tot ce ai în farfurie. În caz contrar, gazdele vor considera că nu ai fost satisfăcut de bucatele oferite și se vor considera jignite. Este un semn de reverență extremă să nu laşi resturi în farfurie.

Este musai să negociați când cumpărați lucruri

Toată lumea știe că Turcia are magazinele şi tarabele pline de culoare, iar comercianții sunt mereu pregătiți să negocieze. De aceea, este recomandat să negociați întotdeauna cu ei pentru a obține cel mai bun preț la un produs pe care doriți să-l cumpărați.

Evitați să vorbiți în public cu femeile de naţionalitate turcă

Dacă veți ajunge în Turcia în vacanță, veți observa că localnicii nu se adresează în mod direct femeilor. Conform tradiției, bărbaţii vor să respecte şi protejeze virtutea femeii. În mod similar, un bărbat, mai ales ca turist, trebuie să evite să se adreseze direct unei femei, mai ales în spațiul public.

Nu luați mașini care nu au sigla Taxi

În Turcia, de regulă, turiștii străini sunt ‘agățați’ de șoferii turci care îi văd ca pe o ocazie de a câștiga un dolar suplimentar. Aceștia pot percepe tarife mult mai mari pentru anumite rute din oraș.

Mai mult de atât, șoferii pot modifica aparatul de taxare instalate în autovehicule şi ocolesc doar pentru a face cursa să pară mai lungă decât ar trebui să fie cu adevărat. Drept urmare, este recomandat să folosiți aplicațiile de ridesharing și să vă urcați doar în mașini cu sigla „Taxi”.

Citește și: Obiceiul la care românii nu renunță nici în vacanță