Ce să nu faci în a treia zi de Crăciun, ca să îți meargă bine în viață

de: Dana Cazacu
27 12. 2020

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în a treia zi de Crăciun pe Sfântul Ștefan. Acest nume provine din limba greacă și înseamnă ”cununa lui Dumnezeu”. Legat de această sărbătoare există o serie de tradiții și obiceiuri. Iată ce să nu faci în a treia zi de Crăciun, potrivit acestor tradiții.

Ce să nu faci în a treia zi de Crăciun

Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi. El a fost ales de către Sfinții Apostoli din Ierusalim, din rândul evreilor eleniști, conform celor de la basilica.ro. El a avut întâietate în rândul diaconilor, fiind considerat arhidiacon. El era un om care avea o personalitate puternică. Acesta era tânăr, frumos, bun orator și un psiholog remarcabil. El a predicat mereu învățăturile lui Iisus și din această cauză a atras atenția fariseilor, care l-au condamnat la moarte. Moaștele sale se află la biserica ”San Lorenzo fuori le Mura, din Roma.

Autoritățile iudeice din Ierusalim l-au ucis cu pietre, fiind astfel primul martir creștin. În timp ce pietrele îl loveau, Ştefan se ruga pentru cei care le aruncau:

„Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

„Nu există obiceiuri speciale pentru ziua Sfântului Ştefan, dar ţăranii – ca şi orăşenii – o ţin. Sunt mulţi cei care poartă numele Sfântului şi de aceea îl respectă ca pe un sfânt patron”, scria isoricul Irina Nicolau în „Ghidul sărbătorilor româneşti”, potrivit stirileprotv.ro.

Ce să nu faci în a treia zi de Crăciun – tradiții și obiceiuri

  • pentru sufletele celor care au murit în împrejurimi dramatice, se fac pomeniri în această zi și se împart pachețele cu mâncare. Acestea se vor da persoanelor tinere care poartă numele primului mucenic Ștefan.
  • Pâinicile lui Ștefan se prepară în unele zone din Muntenia. Acestea se fac dintr-un aluat care seamănă cu cel de cozonac. Se ung cu miere și li se dau formă rotundă. Dulciurile aceste amintesc de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Acestea se sfințesc la biserică în ziua praznicului și se împart copiilor care sunt săraci.
  • tot de Sfântul Ștefan se prepară și se împart mucenici cu miere și nucă.

Ce să nu faci în a treia zi de Crăciun ca să nu ai ghinion tot anul

  • nu sunt recomandate drumețiile montane și deplasările în zone izolate, în această zi, chiar dacă, potrivit tradiției, Sfântul Ștefan ne protejează călătoriile.
  • în această zi de sărbătoare, nu se face curățenie în casă și nu se spală haine.
  • chiar dacă ai dreptate, nu te certa cu nimeni. De Sfântul Ștefan, cei care nu au reușit să se împace cu persoanele cu care au avut probleme tot anul, au șansa să se împace astăzi. Împăcările care au loc astăzi, sunt mai durabile.
  • persoanele care au probleme de sănătate sau cei care se judecă de foarte multă vreme cu persoane foarte orgolioase este bine să primească în casa acestora o icoană cu Sfântul Ștefan, sfințită în această zi, sau o candelă nouă, aprinsă.
  • în această zi finii merg în vizită la nași, cărora le duc daruri și mâncăruri.