Ce e bine să faci de Sfântul Ștefan. Tradiția străveche care este respectată și azi!

Ce e bine să faci de Sfântul Ștefan. Tradiția străveche care este respectată și azi!
Ce este bine să faci de Sfântul Ștefan conform unei vechi tradiții

Pe 27 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos și primul martir al Bisericii. Fiind una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox, nu duce lipsă de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii au grijă să le respecte cu sfințenie. Asta dacă își doresc să le meargă bine în anul care stă să înceapă.

Ce este bine să faci de Sfântul Ștefan conform unei vechi tradiții

Potrivit tradiţiei creștine, rugăciunile rostite în această zi în faţa icoanei Sfântului Ștefan fac minuni pentru suferinzi. De asemenea, sunt pomeniți semenii noștri care au murit în împrejurări dramatice şi sunt interzise deplasările în zonele montane sau în locuri izolate care ne pot pune viața în pericol.

În unele sate, mai ales din Muntenia, se prepară Pâinicile lui Ştefan, care apoi se împart copiilor sărmani.

„Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului„, explică specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi.

Faptele bune aduc sănătate pentru tot restul anului

Dacă vrem ca atât noi, cât și rudele noastre să aibă parte de sănătate și spor în casă pentru tot restul anului care vine, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune.

Pe 27 decembrie, creştinii trebuie să ducă icoana mucenicul martir Ştefan la biserică, pentru a fi sfinţită, apoi s-o aşeze pe un perete din casă. Se spune că Sfântul îi va ajuta pe cei care se luptă cu boala să se însănătoşească, iar pe cei care au conflicte cu oameni orgolioşi îi va îndruma, ca să poată face pace.

Să dăm de pomană de Sfântul Ștefan

Datina străveche ne mai îndeamnă ca pe data de 27 decembrie să le dăruim rudelor bolnave sau păgubite icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă, pentru a se vindeca de toate suferințele care le macină.

Icoană cu Sfântul Ștefan
Ce este bine săface de Sfântul Ștefan conform unei vechi tradiții.

„În semn de iubire, preţuire şi respect pentru Sfântul Ştefan, dar şi ca dovadă de iubire şi înţelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi”, a mai  părintele Ramon Eugen Ilie, preot paroh la biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena din Călăraşi.

Ziua este prielnică, de altfel, pentru reconciliere, de aceea, creştinii trebuie să fie blânzi şi prietenoşi, să-şi ierte unii altora greşelile şi să facă numai bine cu gândul, cu vorba şi cu fapta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI