Ce să nu faci de Înălțarea Domnului 2023. E mare păcat
Ca în fiecare an, Înălțarea Domnului are loc la patruzeci de zile după Paște. În popor, această sărbătoare mai este cunoscută și Ispas, iar creștinii respectă o serie de superstiții în această zi. Anul acesta, credincioșii prăznuiesc Înălțarea pe data de 25 mai. Iată ce să nu faci de Înălțarea Domnului 2023, pentru a-ți merge bine tot anul!
Superstiții de Înălțare
Înălțarea Domnului are loc în fiecare an, la 40 de zile de la Înviere. În 2023, sărbătoarea pică într-o zi de joi, pe 25 mai. Înălțarea lui Iisus Hristos marchează intrarea definitivă a umanității Sale în ceruri, de unde urmează să vină din nou pe pământ.
Conform Bibliei, după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălţat la cer în prezenţa lor. În plus, Sfinții Apostoli au primit har și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine.
La începutul creștinismului, Înălțarea Domnului era sărbătorită de Rusalii, odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, adică la 50 de zile de la Paște. Spre finalului secolului al IV-lea, conform sinoadelor bisericii, s-a stabilit ca Înălțarea să aibă dată diferită de Rusalii.
Ce este interzis să faci de Înălțarea Domnului 2023
De Înălţarea Domnului, creștinii țin cont de o serie de superstiții. Având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie, este interzis să se spele rufe și să se facă treburi în gospodărie. Iată ce alte lucruri mai sunt interzise pe 25 mai:
- În ziua de Înălțare, nu se coase și nu se toarce.
- De Înălțare nu se lucrează la câmp și nu se plantează. Se spune că tot ce vei semăna nu va rodi.
- În această zi, gospodinele nu au voie să spele.
- De Înălțarea Domnului, nu este bine să arunci pachetele cu mâncare primite de pomană. Le poți oferi mai departe, persoanelor nevoiașe.
- Nu este bine să împrumuți sare.
- Nu este bine ca la Înălțare să împrumuți sau să faci foc, fiindcă îți va vui casa tot restul anului, iar vitele nu vor face pui.
- Persoanele care nu bat vitele cu leuştean de Înălțare, ca să se îngraşe, vor avea dureri de șale tot anul.
Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Domnului
Rugăciunea care trebuie rostită de Înălțarea Domnului
„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!
Goneşte de la noi, ticăloșii, gândurile rele care ne tulbură, căci știi, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufletești şi luminează ochii cugetelor noastre!
Tu știi că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.
Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălțăm cugetele şi simțirile noastre la cer, pentru a ne împărtăși şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”