Ce să mâncăm pentru a ne întări sistemul imunitar. Un medic explică ce alimente să alegem

de: Năstase Mirabela
20 04. 2020

Dr. Roxana Adriana Stoica, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Departamentul 2,  Disciplina Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, INDNBM ”N C Paulescu” a explica în cadrul Campaniei ”Asumă-ţi să fii sănătos” ce comportament alimentar ar trebui să avem în această perioadă.

Ce să mâncăm pentru a ne întări sistemul imunitar. Un medic explică ce alimente să alegem

Astfel că, unul dintre aspectele pozitive ale acestei epidemii este că permite instituțiilor să realizeze o educație în masă ce poate conduce și la controlul bolilor pe termen lung, spune aceasta.

”Este posibil ca, în perioada următoare, să observăm o scădere a numărului de cazuri de gripă, rinofaringite, tuberculoză, hepatită virală A, secundar conştientizării şi aplicării corecte a măsurilor de igienă. De asemenea, este un moment bun să reflectăm asupra stilului de viaţă şi asupra acelor necesităţi personale pentru care nu găsim niciodată timp.

Suprapunerea cu Sărbătorile Pascale deschide o fereastră spre meditaţie – suntem fortaţi de împrejurări să privim spre interior, şi mai puţin la mesele îmbelşugate tradiţionale sau la agitaţia exterioară. În România, 74% din populaţie consideră religia pe acelaşi loc cu identitatea naţională, iar 21% merg la biserică săptămânal (media ţărilor din estul Europei fiind de 10%). Astfel, restricţiile afectează mai multe planuri.”

Pe lângă probleme de ordin material, apar și cele morale legate de obiceiurile religioase, care, toate acestea duc la instabilitate emoțională, spune medicul. Sistemul imunitar are rolul de a se adapta prin celulele și moleculele pe care le produce la toate agresiunile din mediul exterior. Numărul exact de virusuri care co-există în celulele corpului nostru nu a putut fi calculat exact.

 

Cum putem avea o imunitate bună prin alimentație?

”Tot ceea ce introducem prin alimentaţie în intestinul subţire şi gros va interacţiona cu microbiomul local, ajutând procesul de digestie şi îmbunătăţirea imunităţii. Acele persoane care au o dietă echilibrată, cu un aport normal de macronutrienţi (glucide, lipide, proteine) şi micronutrienţi- vitamine şi minerale, se vor apăra mai bine de eventuale infecţii.

(..) Dacă alimentele sunt bine spălate şi preparate corect termic, riscul de îmbolnăvire dat de virusuri şi bacterii dăunătoare scade. Nu există date confirmate prin care să se suţină ipoteza conform căreia noul Coronavirus se poate transmite direct de pe ambalaje. Totuşi, sunt informaţii că virusul poate rezista până la 3 zile pe suprafeţe din materiale plastice sau oţel.  Recomandarea este să nu introduceţi în casă imediat toate cumpărăturile, ci să le lăsaţi câteva ore în afara casei dacă este posibil, sau puteţi dezinfecta ambalajele. De aceea, impulsul de a cumpara mult dintr-odată nu este avantajos”, spune medicul.

Ce recomandă OMS

OMS recomandă următoarele: să limităm gustările dulci, să mâncăm zilnic alimente neprocesate, cum ar fi fructe și legume proaspete, nuci, cereale integrale, carne de calitate bună (160 de grame) sau leguminoase. De altfel, carnea roșie trebuie preparată doar de 1-2 ori pe săptămână, iar carnea albă de 2-3 ori pe săptămână. Gătirea alimentelor prin fierbere//coacere/grătar, evitarea prejelurilor, alegerea grăsimilor nesaturate din pește, avocado, ulei de măsline, floarea soarelui, în favoarea celor saturate.

Evitatarea gustărilor dulci sau sărate și încercarea produselor de tip cozonac, însă în cantități moderate. Hidratarea cu 8-10 pahare de zi pe apă, evitarea băuturilor carbogazoase îndulcite, consumarea alcoolului cu moderație 200 ml vin demi-sec la masă. Evitarea comandării de mâncare gătită, reducând astfel contactul cu perspane necunoscute. Alte recomandări ale OMS vizează trezirea la aceeași oră a dimineții și păstrarea orei de somn seara. Pentru cei care lucrează de acasă, aceștia trebuie să stea corespunzător la calculator și să se ridice pe fiecare oră.