Ce să faci pentru ca frunzele ficusului să nu mai cadă. Secretul pe care trebuie să-l afli

de: Ana Chivu
16 06. 2022

Ficusul vine din familia Moraceae, din zona tropicală, iar lângă acesta se află și alte specii care s-au extins inițial în zona temperată semi-caldă. Ei mai sunt cunoscuți și sub numele de smochini și au fost cultivați pe scară largă din cele mai vechi timpuri pentru fructele lor comestibile. Cu toate astea, majoritatea adoră să îi utilizeze când vine vorba despre decorul din camerele de zi. Cel mai răspândit în țara noastră este ficusul elastica sau arborele de cauciuc, specie originară din estul Asiei și naturalizată în Sri Lanka. Ce trebuie să faci ca să ai grijă de el într-un mod corect? Cum trebuie să procedezi ca frunzele lui să nu mai cadă?

Cum să ai grijă de ficusul tău: ce să faci să nu îi cadă frunzele?

Ficusul elastica sau arborele cauciuc este cel mai cunoscut în România. Acesta este o specie de plantă din genul smochinelor, originar din estul Asiei.

Deși alte specii sunt recunoscute pentru fructele deosebite, acesta este adorat în special pentru felul în care arată în camerele de zi.

El este un copac ce poate crește până la 30-40 de metri înălțime cu un trunchi robust și frunze ovale strălucitoare și late. Unele specii pot ajunge în anumite zone și la 60 de metri, dar totuși speciile pitice sunt răspândite în ceea ce privește decorul caselor.

Tipuri de ficus

  • Ficus Religiosa – care produce smochine mov și are frunzele subțiri. Crește doar la exterior și se găsește în zonele tropicale.
  • Ficus Benjamina – poate ajunge până la 20 de metri, așa că este o specie care se plantează în exterior. Este folosit pentru realizarea obiectelor de decor împletite.
  • Ficus Layata – originar din Africa, cu frunzele foarte mari, cultivat în exterior.
  • Ficus Elastica – sau arborele de cauciuc, printre cele mai întâlnite plante de apartament.

De ce îi cad frunzele lui?

Se poate ca modificările condițiilor externe să îl facă să reacționeze astfel. De asemenea, lipsa nutrienților, aerul uscat și rece sau arderea rădăcinilor ori udarea excesivă să îi provoace această suferință. Mai mult decât atât, lumina soarelui nu îi este pe plac și nici udarea insuficientă care îl va usca.

  • Ce să faci să nu îi cadă frunzele?

– folosește stimulente de creștere
pune planta într-un ghiveci mai mare pentru mai mult spațiu
– pulverizează frunzele cu apă la umiditatea scăzută
– urmează instrucțiunile clare de hrănire a plantei (verifică umiditatea solului cu ajutorul degetelor)
– udă ficusul în mod corect
– folosește lămpi speciale cu umbrire ridicată