Ce să faci dacă roşiile au fost arse de soare. Detaliul care îţi poate salva cultura
Arsura solară este o afecțiune frecventă la roșii atunci când sunt expuse la razele directe ale soarelui pe timp de caniculă. Și cum orice agricultor își dorește să aibă o recoltă bogată și sănătoasă, este indicat să țină cont de câteva sfaturi în ceea ce privește plantele. Iată cum să îți ferești cultura de razele dăunătoare ale soarelui.
Cum să minimizezi riscul de opărire solară
Plantele de tomate își protejează fructele cu o ”umbrelă” de frunze. Pe vreme de caniculă, însă, fructele expuse la soare pot dezvolta pete albe palide sau gălbui, acolo unde razele luminoase sunt cele mai intense.
Arsura solară este deosebit de răspândită atunci când fructele aflate la maturitate devin brusc expuse la razele directe ale soarelui, adesea după îndepărtarea frunzelor din cauza unei boli.
În cazul unei expuneri continue, daunele pot merge dincolo de decolorarea palidă, ducând rapid la o piele a roșiei ca de hârtie sau la zone adâncite dedesubt. De asemenea, mucegaiul negru poate începe să se dezvolte pe măsură ce fructele continuă să se deterioreze.
Detaliul care îţi poate salva cultura
Pentru a reduce șansele ca arsura solară să afecteze roșiile de grădină, este indicat să menții un nivel de acoperire cu umbră peste fructe cât mai mult timp posibil.
Măsura ideală de protecție este reprezentată de amplasarea unei plase, atât deasupra culturii, cât și lateral (pe partea unde soarele bate cel mai mult).
În acest fel vei reduce temperaturile extreme din timpul zilei (în lunile răcoroase de vară), dar și acțiunea directă a razelor. Efectul benefic datorat umbririi se va observa atât prin calitatea fructelor, cât și prin noi creșteri și fructificări, care erau blocate de ”stresul” temperaturilor ridicate.
Atenție la boli
De asemenea, este important să rămâi activ și în privința bolilor plantelor. Încearcă să faci tot ce poți pentru a amâna sau a minimiza afecțiunile care fac rău în mod obișnuit frunzelor care ar trebui îndepărtate de pe plantă pentru a reduce șansele de răspândire.
Una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este să eviți întotdeauna udarea deasupra capului. Optează în schimb pentru irigarea prin picurare sau furtunuri de udare pentru a te asigura că frunzișul rămâne cât mai uscat posibil.
Citește și: Ce trebuie să faci urgent dacă frunzele roşiilor s-au pătat. Aşa te bucuri de o recoltă bogată până toamna