Ce să faci dacă întâlnești un rechin în ocean. Explicația unui expert: ‘Este precum un câine’

de: Ioana Bucur
05 07. 2023

Un expert a dezvăluit ce ar trebui să faci dacă întâlnești un rechin în ocean. După tragedia din Egipt, când un tânăr în vârstă de doar 20 de ani și-a pierdut viața după ce a fost atacat de un prădător marin, oamenii sunt din ce în ce mai speriați.

Ce să faci dacă întâlnești un rechin în ocean

La începutul lunii iunie, o nouă tragedie a avut loc în celebra stațiune Hurghada din Egipt. Un tânăr în vârstă de 20 de ani a fost ucis de un rechin. În ultimele săptămâni, au fost înregistrate mai multe apariții ale acestor prădători marini și pe coastele spaniole.

Cu toate că probabilitatea de a înâlni un rechin în ocean, mai ales aproape de mal, este mică, oamenii trebuie să știe ce să facă în astfel de situații.

José Carlos García Gómez, profesor de biologie marină la Universitatea din Sevilla, explică că rechinii, la fel ca unele rase de câini, folosesc ceea ce este cunoscut sub numele de „mușcătură de exploatare” pentru a verifica dacă prada le servește drept hrană. Dacă nu este cazul, vor fugi, după cum relatează ziarul „20minutos”.

În multe cazuri, atacurile de rechini asupra oamenilor au loc deoarece aceștia îi confundă cu foci.

„Rechinii văd foarte rău și nu percep culori, îți pot mușca piciorul dar apoi își dau seama că au greșit și fug; sângele nostru are un gust diferit”, a spus expertul.

Te-ar putea interesa și: Rechinul care există în Marea Neagră. Cât de periculos este, de fapt

„Așa va înțelege că nu ești prada lui”

O altă tehnică folosită de aceste animale este atingerea. Rechinii „ne gustă și, de îndată ce văd că nu suntem hrana lor, se îndepărtează”.

Ce să faci dacă întâlnești un rechin în ocean? Primul pas este să rămâi calm, oricât de greu ar părea. Evită să îți miști corpul prea mult, pentru că ai putea atrage atenția animalului și ar începe să te urmărească.

Ca și în cazul câinilor, dacă rechinul știe că îți este frică, este mult mai probabil să te atace. Prin urmare, stai calm, făcând mișcări fine pentru a rămâne pe linia de plutire. „Privește-l în ochi pentru că așa va înțelege că nu ești prada lui”.

Dacă ești aproape de mal, ieși imediat din apă și anunță autoritățile.

José Carlos García Gómez a punctat că rechinii au o mare relevanță în ecosistem și existența lor este esențială. Din acest motiv, „trebuie să-i respectăm, dar să nu ne temem de ei”.

Te-ar putea interesa și: Rechini în insulele greceşti frecventate de români. Cea mai periculoasă specie, văzută pentru prima oară