Ce să faci cu viţa de vie în luna iulie. Aşa vei avea struguri mulţi, vei fi invidiat de vecin

de: Oriana Popescu
27 06. 2023

Luna lui Cuptor este importantă pentru viticultori, pentru că este perioada când se duc cele mai ”aprige” lupte pentru combaterea manei, putregaiului cenușiu sau a făinării. În plus, vara, vița de vie are nevoie de o serie de lucrări care, aplicate corect și la timp, ajută la obținerea unei recolte bogate și sănătoase.

Cum să ai o plantație bogată?

Știm că luna a șaptea înseamnă plin sezon, deci trebuie să te implici și să pui mai mult suflet în îngrijirea și creșterea plantelor din grădina ta. Îmbinarea pasiunii cu munca îți poate aduce un spațiu verde de invidiat și o recoltă îmbelșugată. Zilele călduroase ale verii aduc o mulțime de lucruri de făcut prin gospodărie, mai ales în grădina de legume.

Pe lângă toate aceste lucrări specifice culturilor de flori și legume, există și alte acțiuni importante de care trebuie să te preocupi. Așa că ridică-ți mânecile, pune ceva pe cap și hai să facem împreună alte munci specifice lunii iulie.

  • Tunde iarba regulat pentru a nu usca solul
  • Îngrijește plantele din ghiveci și înmulțește-le prin butași
  • Creează umbră plantelor sensibile la razele soarelui
  • Adaugă sprijin și leagă vegetația veșnic verde
  • Pulverizează plantele contra dăunătorilor și bolilor
  • Adaugă îngrășământ pentru fertilizarea culturilor timpurii
  • Curăță toate plantele de părțile ofilite și adaugă suport acolo unde este cazul
  • Pune la păstrare bulbii și semințele pentru plantarea de anul viitor

Citește și: Cum îngrijești corect vița de vie, de fapt. 5 sfaturi utile pentru o recoltă bogată de struguri

Cum să ai o cultură de viță de vie frumoasă?

În anii cu multă umiditate cauzată de precipitațiile bogate din timpul perioadei de vegetație, fără tratamente chimice efectuate la momentul optim sau cu tratamente efectuate cu substanțe chimice active necorespunzătoare, mana viței de vie poate distruge recolta de struguri parțial sau în totalitate și o parte din butucii de viță de vie din plantație, compromițând și recolta de struguri din anii următori.

Un lucru foarte important de știut de către fermieri este faptul că nu trebuie să lase niciodată să se producă infecția cu mana la vița de vie până aproape de momentul intrării strugurilor în pârgă și că trebuiesc efectuate tratamente de prevenire a infecției. În acest scop tratamentele chimice preventive trebuiesc făcute la acoperire.

Alte boli ca făinarea și putregaiul cenușiu pot afecta serios recolta și starea generală de sănătate a culturii, producând pierderi importante.

Citește și: Amestecul simplu cu care trebuie să stropești vița de vie. Vei avea recoltă bogată