Ce să faci cu bujorii din curte după înflorire. Aşa vor fi plini de flori anul viitor, e secretul grădinarilor

de: Mariana Olteanu
09 06. 2023

Bujorii sunt unele dintre cele mai frumoase flori. Însă, pe cât de frumoase sunt, pe atât de greu de îngrijit sunt. De-a lungul timpului, au fost dezvăluite mai multe multe trucuri prin care poți obține niște bujori frumoși. Secretul a fost dezvăluit de către grădinarii de top.

Cum se îngrijesc corect bujorii?

Există numeroase specii de bujori. Aceste plante sunt originare din Asia, Europa si vestul Americii de Nord. Bujorii sunt unele dintre cele mai apreciate flori de către femei. Acest lucru se datorează culorii dar și parfumului acestora. În România, există o specie de bujor protejată prin lege. Este vorba despre bujorul roșu, care este o plantă ocrotită prin lege.

Bujorul roșu mai poate fi văzut în Parcul Național Comana, în pădurile de câmpie, cât și în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei. Această plantă iubește locurile verzi, spațiile largi și însorite, unde poate crește liber.

Însă, foarte multe persoane plantează această plantă în curte. De cele mai multe ori, acestea întâmpină dificultăți în îngrijirea acestora. Grădinarii de top vin cu mai multe sfaturi utile pentru îngrijirea acestei plante. Profesioniștii atrag atenția și ne sfătuiesc să nu tăiem bujorii după ce aceștia înfloresc.

Aceștia vin și cu explicații. După ce a înflorit, bujorul are nevoie de substanțele nutritive care se află în rădăcini. Și frunzele au un rol important. Această etapă este foarte importantă. Dacă vrem ca bujorii să se dezvolte armonios și în următorul sezon ar trebui să respectăm cu sfințenie această regulă.

Regulile de care ar trebui să ținem cont nu se opresc aici. Pentru obținerea unor bujori frumoși este necesar să nu lăsăm planta să facă semințe. Potrivit exeperților, semințele vor consuma inutil energia plantei. Mai mult, este posibil ca bujorul să facă mai puține flori sezonul următor.

Cum poți înmulții bujorul?

Dacă vrei să-ți înmulțești planta, află că poți apela și la alte metode. Printre ele se numără desfacerea trufei. Acest lucru se poate face începând din august până în septembrie. Cei care vor să facă acest proces primăvara vor avea multe de pierdut. Există șanse ca bujorul să nu mai înflorească în următorii ani. Însă, nu numai de sezon ar trebui să ții cont ci și de alte lucruri. Înceracă să eviți să rupi rădăcina. Pentru a face acest lucru, te poți folosi de un harlet. Mai mult, poți uda pământul înainte.

Experții atrag atenția și asupra faptului că o tufă care are 7-8 ani poate fi divizată în mai multe părți, astfel încât aceasta să aibă 3-4 muguri. Când plantăm noua planta, trebuie să facem niște gropi adânci.