Ce să faci cu borcanele cu zarzavat ca să nu facă floare peste iarnă. E secretul bunicii

de: Mariana Olteanu
25 08. 2023

Gospodinele au început deja să-și umple cămară cu preparatele necesare pentru iarnă. Printre acestea se numără și zarzavatul, care oferă un gust delicios ciorbelor. Însă, uneori, lucrurile nu merg conform planului, iar zarzavatul poate face floare. Din fericire, există un truc prin care putem evita acest incident. Iată ce trebuie să faci!

Zarzavatul esențial în bucătărie

Zarzavatul este esențial în momentul în care vrem să aducem gustul legumelor proaspete în ciorbă. Mai mult, acestea vor fi și mai pline de vitamine. Cu ajutorul zarzavatului putem economisi timp în bucătărie.

Chiar dacă nu există o rețetă standard de zarzavat, asta nu înseamnă că nu trebuie să ținem cont de anumite reguli, precum sterilizarea borcanelor. Dacă borcanele sunt sterilizate corect, atunci nu veți mai fi nevoiți să folosiți anumite plicuri cu rol de conservant din comerț.

Te-ar putea interesa și: Cum faci zarzavat la borcan pentru la iarnă. 3 rețete utile ca să ai ce pune la ciorbă

Ce legume se folosesc pentru prepararea zarzavatului?

Foarte multe gospodine se întreabă ce legume pot folosi pentru realizarea zarzavatului. Ei bine, acesta poate să conțină țelină, pătrunjel, păstârnac și morcov. Pentru un plus de culoare și de aromă puteți folosi ardei gras, capia, gogoșari, roșii dar și ardei iute.

La un kilogram de zarzavat, este indicat să puneți o lingură de sare. Spre exemplu, dacă aveți cinci kilograme de zarzavat, trebuie să puneți 5 linguri de sare.  Este indicat să folosiți sare neiodată, deoarece iodul poate duce înmuierea legumelor. Bucătarii sunt de părere că sarea este cel mai bun conservat. Aceasta poate înlocui cu ușurință conservantul alimentar.

Te-ar putea interesa și: Cum se păstrează corect zarzavaturile peste iarnă. Secretul știut de puține gospodine

Trucul prin care gospodinele pot preveni formarea ”florii”.

Sterilizarea borcanelor este una dintre cele mai importante etape. Tot ce trebuie să faceți este să puneți compoziția obținută în borcane sau sticle bine spălate, care au gura largă.

În încercarea de a preveni formarea ”florii” gospodinele adaugă frunzele de viță-de-vie peste zarzavatul din borcane. Ulterior, borcanele se pun într-o oală mare cu apă. Ulterior, acestea se lasă aproximativ o oră, din momentul în care apa a început să fiarbă.

Ulterior, borcanele se lasă la răcit în apa în care au fiert până a doua zi. Acestea se șterg de apă, se etichetează și se depozitează într-un loc răcoros ferit de razele soarelui.

Te-ar putea interesa și: Zarzavat congelat. Cum congelezi corect legumele pentru iarnă