Prețul carburanților este ceva cu care sute de mii de români trebuie să se confrunte zilnic. În funcție de perioada anului, prețul variază, dar ceea ce este clar este că la sfârșitul lunii o mare parte din bani este cheltuită pe combustibil. În acest context, este important să știi ce să faci ca să nu-ți iei țeapă la pompă, fiind vorba despre detaliul pe care trebuie să îl verifici ca să fii sigur că ai alimentat exact câți litri ai plătit.
În 2024, prețul carburanților continuă să fie un subiect fierbinte atât pentru consumatorii obișnuiți, cât și pentru companiile de transport și industrie.
În ultimele luni, fluctuațiile de pe piața internațională a petrolului, combinate cu politicile economice și de mediu ale Uniunii Europene, au influențat semnificativ prețurile la pompă.
Prețul mediu al benzinei și motorinei în România în 2024 variază, fiind influențat de mai mulți factori, precum cererea și oferta globală, taxele guvernamentale și impactul conflictelor internaționale.
Pe fondul unor ajustări ale cotelor de producție de petrol și al măsurilor pentru reducerea emisiilor de carbon, România se confruntă cu creșteri periodice ale prețurilor carburanților.
În medie, prețul pe litru de benzină standard poate varia între 7 și 8 lei, în timp ce motorina se situează în jurul valorii de 7,5 – 8,5 lei/litru. De asemenea, adoptarea unor noi taxe ecologice pentru descurajarea utilizării combustibililor fosili contribuie la majorarea prețurilor.
Această politică se aliniază obiectivelor Uniunii Europene de tranziție către energii regenerabile, însă pentru consumatori aceasta se traduce prin costuri mai mari la alimentarea autoturismelor.
Un sfat bun pentru a economisi cât mai mult posibil este să știi ce să faci ca să nu-ți iei țeapă la pompă, verificând dacă benzinăria v-a dat cantitatea exactă de combustibil pentru care ai plătit.
Economisirea la carburanți este întotdeauna mai importantă dacă luăm în considerare prețul pe litru și celelalte costuri pe care o familie trebuie să le suporte zilnic. Sute de mii de români își cheltuiesc o bună parte din salariu pe benzină sau motorină.
Din păcate, acest lucru reprezintă un alt inconvenient pentru majoritatea românilor care au trebuit să vadă în ultimii ani cum costul vieții a crescut într-o proporție mai mare decât salariile.
Atunci când alimentezi cu combustibil în primele zile ale lunii octombrie, va trebui să te concentrezi asupra verificării dacă cantitatea de combustibil adăugată în rezervor este cea pentru care ai plătit.
O metodă de a verifica acest lucru este așa-numitul test al buteliei de măsură, care este protejat prin lege și ar trebui să fie disponibil pentru șoferi la orice benzinărie.
Acest test constă în fixarea unei cantități de litri pe pompă și, în loc să îi torni în rezervorul mașinii, să îi torni peste un instrument volumetric în care poți verifica exact cantitatea de benzină care a fost turnată.
Fiecare conducător auto are dreptul de a solicita acest test, iar dacă i se refuză, poate depune o plângere la benzinăria în cauză.
Există unele stații care nu permit oamenilor să folosească aceste eprubete sigilate, spre deosebire de pompele unde te poți servi singur. Prin urmare, pentru a efectua acest test pe eprubetă, vei avea nevoie de un angajat al benzinăriei în cauză.
Generarea de economii la benzină sau motorină va fi foarte importantă în facturile lunare și din acest motiv este bine să urmezi o serie de sfaturi pentru a putea gestiona și economisi combustibilul în cel mai corect mod posibil.
Toate acestea sunt, de fapt, cu scopul de a merge la realimentare cât mai târziu posibil, de altfel marele obiectiv al tuturor șoferilor care dețin un vehicul. Unul dintre principalele sfaturi are legătură cu condusul.
Menținerea unei viteze uniforme, fără a accelera prea mult și fără a frâna prea tare, va fi vitală pentru a se asigura că mașina consumă mai puțin. Utilizarea treptelor de viteză mari este, de asemenea, recomandată pentru a economisi combustibil.
Dincolo de condus, este important să ții cont și de faptul că starea mașinii va avea o influență asupra consumului de combustibil. De exemplu, dacă presiunea anvelopelor nu este adecvată, consumul de benzină va crește cu 2% în zonele urbane și cu 4% în oraș.
Din acest motiv, este întotdeauna recomandabil să ai anvelopele cu presiunea corectă, lucru care poate fi verificat la orice benzinărie. Pentru a economisi combustibil, este, de asemenea, important ca mașina să nu cântărească prea mult,
Dacă ai portbagajul încărcat, va trebui să începi să scoți lucruri, iar o încălzire ridicată sau aer condiționat la o temperatură foarte scăzută va crește, de asemenea, costul benzinei.