Ce să faci ca orezul să nu mai dea în foc. Secretul bucătarilor din restaurante

de: Sabina Anastasia
19 11. 2022

Ce să faci ca orezul să nu mai dea în foc. Fenomenul propriu-zis are legătură cu cantitatea de amidon eliberată de acest produs. Deși nu pare, orezul prezintă o cantitate semnificativă de amidon. Cum să eviți situația în care mâncarea dă peste oală. Secretul bucătarilor din restaurante, explicat pe înțelesul tuturor gospodinelor.

Motivul pentru care orezul dă în foc

Este foarte frustrant să pui un produs la fiert, pe aragaz, și să dea în foc. În cazul orezului, asta se întâmplă din cauza cantității considerabile de amidon pe care acesta o conține. Este mult mai mare decât ar crede majoritatea consumatorilor că ar fi posibil, având în vedere mărimea mică a boabelor.

Când este fiert în apă, amidonul dă naștere unor bule mari pe care aerul le împinge în afara vasului de gătit, de cele mai multe ori ajungând și pe aragaz. Resturile de glucoză de amidon se întăresc instantaneu pe oală sau pe aragaz. Poți evita acest lucru, însă trebuie să ții cont de câteva aspecte importante.

Orezul are nevoie de mult lichid pentru a fierbe corespunzător. Este produsul în cazul căruia bucătarii recomandă folosirea unei cantități mari de apă. Din acest motiv, este crucial să acoperi vasul sau oala în care gătești mâncarea cu un capac. Astfel, lichidul nu se va evapora și nu va fi nevoie să îl completezi prea des.

Există multe „trucuri” la care gospodinele au apelat în încercarea de a opri orezul să dea în foc. Nici adăugarea de ulei în oala de gătit, nici formarea unei garnituri etanșe cu folie de aluminiu nu împiedică acest proces. Metodele în sine sunt suficient de supărătoare întrucât nu sunt foarte simple.

Ce să faci ca orezul să nu mai dea în foc

În continuare îți vom explica cum trebuie să procedezi pentru a împiedica orezul să dea în clocot. Sunt sfaturi de la cei mai experimentați bucătari din restaurante, în funcție de modul în care se fierbe orezul. Mai întâi de toate, asigură-te că produsul a fost clătit. Trebuie pus, apoi, într-o strecurătoare și clătit sub jetul de apă rece timp de 30 de secunde.

Când pui orezul la fiert, lasă apa să atingă punctul de clocotire, la flacără mică pe aragaz. Abia apoi introdu orezul strecurat în vasul de gătit. Setează flacăra de la aragaz la foc mic. Chiar dacă procesul de fierbere a orezului va fi unul mai îndelungat, bucătarii experimentați spun că această metodă împiedică reacția excesivă a amidonului.

Citește și: Cum prepari cel mai pufos și delicios orez. Trucul secret folosit în marile restaurante

Când orezul a fiert, stinge flacăra de la aparaz. Sub capac, pune un prosop special pentru ceai și lasă-l să stea astfel timp de până la zece minute. Materialul va absorbi aburul de amidon. Astfel, pe capacul oalei nu se vor depune resturi lipicioase de mâncare, în urma procesului de fierbere.